ZDRAVLJE U KUĆI

Čišćenje i pjeskarenje produžavaju vijek zuba

Plak se stvara na zubima od četiri do 12 sati nakon pranja zuba

Redovna higijena nije dovoljna za zdrave i lijepe zube

Avaz.ba

2.9.2018

quote
<p>Čišćenje zubnih naslaga obično se izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode</p>

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

Čišćenje zuba je vrlo bitno, jer samo pravilnim održavanjem oralne higijene možemo sačuvati zdravlje zuba te im produžiti vijek. Mekane zubne naslage (zubni plak ili biofilm) u ustima se neprestano stvaraju.

Ako ih ne odstranimo, one se nakupljaju u slojevima i tako postaju opasne za zube i desni.

Štetne kiseline

Velika količina mikroorganizama u ustima je uobičajena. Štaviše, potrebna je za održavanje ravnoteže bakterijske flore usne šupljine i imunološkog sistema. Tegobe nastaju kada se ti mikroorganizmi u toploj i vlažnoj okolini ubrzano razmnožavaju, stvarajući kiseline koje su štetne za zubnu caklinu.

Plak su bezbojne naslage bakterija koje se neprestano talože na površini zuba. Nakupine plaka mogu zadržavati nečistoću na zubima, a ujedno su i glavni uzrok problema s desnima. Borba protiv nakupljanja plaka temelji se na cjeloživotnoj ispravnoj njezi zuba.

Plak se počinje stvarati na zubima od četiri do 12 sati nakon pranja zuba, zato je važno prati zube barem dva puta dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem. Zubni kamenac je skorena naslaga koja može zadržavati nečistoću na zubima i uzrokovati gubitak boje zubi. Snažno se veže uz zube i ukloniti ga mogu samo stomatolozi.

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa. Podložnost taloženju plaka ili zubnog kamenca na zubima ovisi od pojedinca do pojedinca.

Stvaranje zubnog kamenca, nažalost, ne možemo spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom i redovitim stomatološkim pregledima te pravovremenim odstranjivanjem možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Kako biste se riješili zubnog kamenca, stomatolozi preporučuju tretmane čišćenja zuba, gdje čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje igraju najvažniju ulogu.

Čišćenje zubnog kamenca podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima: kamenac, plak, ali i pigmentacije od hrane i pušenja. Iako je ovo vrlo često terapijski postupak, možemo ga svrstati u preventivne metode. Jednom kada je formiran zubni kamenac, nije ga moguće otkloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potrebna intervencija stomatologa.


Prof. dr. Muhamed Ajanović

Sam tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage sa zuba. Čišćenje zubnih naslaga obično se izvodi bez potrebe za lokalnim anestetikom i ubraja se u bezbolne metode. Prilikom tretmana može se javiti osjetljivost, ali samo na pojedinim područjima koja su u blizini vrata zuba.

Boja i sjaj

Pjeskarenje je jedna od tehnika čišćenja zuba. Izvodi se uz pomoć aparata koji pod pritiskom izbacuje sitna mikroabrazivna zrnca pijeska raspršena u vodi koja uspješno uklanjaju nakupine naslaga i pigmenata sa zuba, vraćajući im prirodnu boju i sjaj.

Pjeskarenje zuba odnosi se na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih usljed učestalog konzumiranja cigareta, kafe, čajeva i drugih tamno obojenih pića koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima. Postupak je potpuno bezbolan, a pacijenti mogu birati između nekoliko okusa pijeska (čokolada, višnja, mentol itd.).

Profesionalna higijena

Ako se ne održava redovna profesionalna higijena, kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnijih bolesti gingive: gingivitisa i parodontitisa, a u konačnici i do gubitka zuba. Osim odstranjivanja zubnog kamenca, bitno je kasnije ispolirati zube, kako bi površina bila glatka i samim tim manje podložna za stvaranje kamenca.

Kada izbjegavati

Svakako je prije pjeskarenja potrebno ukloniti zubni kamenac kako bi se dobili najbolji rezultati. Pjeskarenje se ne provodi ako je prisutno krvarenje, znakovi upaljene gingive ili u slučaju uznapredovanog parodontitisa.

Prednosti pjeskarenja

Prednosti pjeskarenja su:

1. Glatki i blistavi zubi

2. Efekt izbijeljenih zuba

3. Uklanjanje i najtvrdokornijih nečistoća

4. Znatno manje nakupljanje nečistoća na zube nakon tretmana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.