VODIČ

Koja su ulja dobra za prženje, a koja treba izbjegavati

Avaz.ba

29.1.2019

Neka su ulja dobra za termičku obradu pri visokim temperaturama, druga samo kao dresing za salatu. Dobar način da to odredite je tačka dimljenja ulja, temperatura na kojoj se počinje dimiti, otpuštajući kancerogene u zrak i slobodne radikale u ulje. Kada ono dođe do ovog stepena, morate ga baciti i uzeti novo.

Za salate

* Maslinovo ulje - Zdravstvene blagodati maslinovog ulja, specifičnog okusa i mirisa, poznate su stoljećima, a ono je zasigurno jedno od najpopularnijih. Savršen je izbor za salate i povrće kuhano u vodi ili na pari. Ovo ulje je nezasićena masnoća, a istraživanja su pokazala da su nezasićene masne kiseline sjajni saveznici u borbi s lošim holesterolom.

* Suncokretovo ulje - Ovo ulje ima raznovrsnu primjenu, a može se koristiti za kuhanje, prženje, duboko prženje ili kao umak za salate. Na sobnoj temperaturi može potrajati i do dvije godine.

* Orahovo ulje - Dobar je izvor polinezasićenih masnoća i omega-3 masnih kiselina. Tačka dimljenja mu je visoka pa je dobro za pečenje kolača i dinstanje na niskim do srednje visokim temperaturama.

* Ulje uljane repice - Ima neutralan okus i visoku tačku dimljenja, što ga čini savršenim izborom za prženje u dubokoj masnoći. Ulje uljane repice uglavnom ne sadrži puno antioksidanasa, ali zato ima relativno dug vijek trajanja.

Zasićene masti

* Kokosovo ulje – Kašika od 15 g sadrži 135 kalorija i 15 g masti, od kojih je 13,9 zasićeno. Kokosovo ulje spada u zasićene masti za koje se zna da nisu dobre. Ipak, postoji razlika između zasićenih masti u kokosovom ulju i onih u keksu ili kolačima.

Stručnjaci preporučuju da odrasla osoba treba unijeti 10 posto zasićenih masti dnevno.

Od lana

Laneno ulje bogato je polinezasićenim mastima i omega-3 kiselinama. Budući da mu je tačka dimljenja niska, ne bi ga trebalo koristiti u kuhanju pri visokim temperaturama. Možete ga lagano umiješati u hranu kao začin salati ili šalši.

Susam

Susamovo ulje najčešće se koristi u azijskoj kuhinji, a pogodno je za kuhanje, kao umak u salatama i za završavanje jela.

Soja

Sojino ulje najčešće je jedan od sastojaka biljnog ulja i bogato je masnim kiselinama omega-6. Mnogi stručnjaci za prehranu tvrde da unosimo previše omega-6 kiselina u organizam, najčešće iz prerađene hrane, zato budite oprezni s količinama ovog ulja u svakodnevnoj prehrani.

Palmino ulje

Najčešće ga možemo pronaći u pakovanoj hrani, jer sve više proizvođača, umjesto štetnih zasićenih masnih kiselina, koristi palmino ulje zato što sadrži 40-50 posto zasićenih masnih kiselina. Plus mu je to što ima velike količine vitamina A, E i linolne kiseline, antioksidanse i karotenoide. Stabilno je na visokim temperaturama, stoga se često koristi za prženje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.