ISTRAŽIVANJA

Mediteranska prehrana ublažava psorijazu

Uključeno više od 3.500 pacijenata

Foto: Ilustracija

Avaz.ba

29.8.2018

Postoje naznake da se psorijaza može povezati sa sistemskom upalom u tijelu, a ako ovo otkriće bude potvrđeno daljnjim istraživanjima, moglo bi dovesti do znatne promjene u načinu na koji tretiramo psorijazu.

Voće i povrće

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 3.500 pacijenata sa psorijazom u Francuskoj pokazalo je da, što je njihova prehrana zdravija, to su simptomi manje ozbiljni. Konkretno, što se pojedinac više pridržava mediteranske prehrane, to je veća vjerovatnoća da će simptomi psorijaze biti „pitomiji“, napomenuli su francuski istraživači.

Mediteranska prehrana smatra se jednom od najzdravijih na svijetu, a karakterizira je obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova, uz umjerenu konzumaciju crvenog mesa, mliječnih proizvoda i alkohola.

Sada, novo istraživanje pokazuje da ovakav režim prehrane može pomoći i u borbi protiv poremećaja imunološkog sistema kao što je psorijaza.

Nova studija uključila je skoro 36.000 ispitanika, među kojima je više od 3.500 imalo neki oblik psorijaze. Ovisno o tome koliko su se približili idealu mediteranske prehrane, ispitanici su podijeljeni u tri grupe, pri čemu je grupa koja se najviše pridržavala mediteranske prehrane imala manju vjerovatnoću od razvoja ozbiljnijih simptoma.

Udio vlakana

Mediteranska prehrana bogata je vitaminima A, D, E, folatima i omega-3 masnim kiselinama, od kojih svi pokazuju protuupalni učinak, rekao je istraživački tim. Visok sadržaj nezasićenih masti (prisutnih u maslinovom ulju i drugim biljnim uljima), prisutnost velikog broja antioksidanasa i polifenola (u voću i povrću) te visok udio vlakana (iz povrća i integralnih žitarica) mogu biti odgovorni za protuupalne osobine mediteranske prehrane. Nasuprot tome, već je poznato da zapadnjačka prehrana može pridonijeti razvoju upale u organizmu. 

Hronični tok

Psorijaza je hronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje. Problem zadaje crvena, zadebljala koža (eritem) prekrivena srebrenobijelim, mekinjastim i suhim ljuskama (deskvamacija). Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, na trupu, ali mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela, kao što su nokti. Mogu ju pogoršati povrede ili posjekotine, a posebno je opasna kod osoba sa smanjenim imunitetom.

Kortikosteroidi

Za liječenje se uglavnom propisuju i masti na bazi kortikosteroida, koje su se pokazale učinkovitim oružjem protiv ove kožne bolesti, jednako kao i kreme sa salicilnom kiselinom, koje će oljuštiti lezije. U posljednje se vrijeme koristi i fototerapija, tj. liječenje kontroliranim svjetlom.

Stres

Tihi ubica koji nas svakodnevno vreba može negativno utjecati na buktanje simptoma psorijaze. Snalazite li se teško na novom poslovnom projektu? Brinete li se zbog ocjena svog mališana na kraju školske godine? Sva ova nervoza i tjeskoba pogoršat će stanje vaše kože.

Životni stil

Obratite pažnju na pogoršanje simptoma nakon dugog i veselog izlaska sa mnogo popijenih čaša pića ili nakon određene vrste hrane. Posebno analizirajte svoju kožu ako posjećujete meksički, kineski ili indijski restoran, tj. kada jedete namirnice na koje vaše tijelo nije naviklo. Pogoršavaju li se možda vaši simptomi nakon plivanja u bazenu s hloriranom vodom?


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.