ZDRAVLJE U KUĆI

Pet znakova da tijelu nedostaje cink

Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu

"Zdravlje u kući"

27.8.2018

Potreban za imunološki sistem, izgradnju proteina i pokretanje enzima cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje.

Osobe koje su često na dijeti, koje ne konzumiraju meso i mliječne proizvode, kao i starije osobe sa hroničnim bolestima pripadaju rizičnoj grupi koja pati od nedostatka ovog minerala.

Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

Osim oslabljenog aptetita, postoji još nekoliko znakova da vašem organizmu nedostaje cink:

1. Slab imunitet - Ukoliko vas prehlade "napadaju" jedna za drugom, postoji mogućnost da je nedostatak cinka izazvao pad imuniteta

2. Loš ten - Čak šest posto cjelokupnog unosa cinka nalazi se u koži i određene studije dokazuju da osobe koje pate od akni često nemaju dovoljno cinka u organizmu.

3. Nesanica - Cink ima veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju hormona melatonina. Zbog toga, premalo ovog minerala dovodi do problema sa spavanjem.

4. Gubitak kose - Niske količine hormona štitne žlijezde mogu upućivati na to da tijelo ne apsorbira dovoljne količine cinka, što je stanje povezano i sa gubitkom kose.

5. Alzheimerova i Parkinsonova bolest - Mnoge studije su pokazale kako terapija cinkom može pomoći pri usporavanju kognitivnog propadanja, ali i da njegov nedostatak može ubrzati tok bolesti.


quote
<p>Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mlijeko i jogurt. </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.