ZDRAVLJE U KUĆI

Šta se može pročitati s dlana

Crveni dlanovi su obično posljedica fizičkog rada. Ako crvenilo ostaje duže prisutno, onda to može biti znak bolesti jetre kao što su ciroza ili masna jetra

"Zdravlje u kući"

25.8.2018

Dlanovi i prsti odraz su zdravstvenog stanja njihovog vlasnika. Vidljivi a neobični tragovi otkrivaju i hormonalne promjene, poremećenu funkciju štitne žlijezde i druge skrivene bolesti.

Zašto otiču prsti

Otečeni prsti su normalna pojava poslije dužeg sjedenja u avionu ili autobusu. Mogu biti otečeni i zbog vrućine, menstrualnog ciklusa ili prevelikog unosa soli.

Međutim, ukoliko ostaju debeli i kruti i poslije više dana, uprkos unošenju velikih količina vode i smanjenju unosa soli, može se posumnjati na hipotireozu, odnosno smanjenu aktivnosti štitne žlijezde.

Kada se ovako nešto dešava sa štitnom žlijezdom, to znači da proizvodi manje važnih hormona za reguliranje metabolizma. A kada se metabolizam uspori, obično dolazi do debljanja i nakupljanja vode.

Kada se dlanovi crvene

Crveni dlanovi su obično posljedica fizičkog rada. Ako crvenilo ostaje duže prisutno, onda to može biti znak bolesti jetre kao što su ciroza ili masna jetra.

Izuzetak predstavljaju crveni dlanovi kod trudnica, koji su normalna pojava, jer nastaju zbog povećanog protoka krvi.

Kod bolesne jetre crvenilo nastaje jer ona nije u stanju normalno eliminirati toksine iz organizma. Zbog takvog njenog ponašanja dolazi do stvaranja viška hormona koji uzrokuju širenje krvnih sudova na rukama i nogama.

Ukoliko su, osim crvenila, prisutni i drugi simptomi, kao što je oticanje nogu i trbuha, izražene vene na stomaku i umor, trebalo bi posjetiti doktora. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.