ZDRAVLJE U KUĆI

Aplikacija ukazuje na Parkinsonovu bolest

Nova aplikacija nazvana i-Prognosis koristi niz senzora prisutnih u novim modelima mobitela i satova koji prikupljaju veliku količinu informacija o kretanju vlasnika i korištenju uređaja.

"Zdravlje u kući"

24.8.2018

Grčki naučnici sa sveučilišta u Solunu razvili suaplikaciju za tzv. pametne telefone i satove koja može ukazati na prisutnost ranih simptoma Parkinsonove bolesti. Prvi simptomi ove bolesti blagi su i teško uočljivi, a pravovremeno postavljanje dijagnoze ovog neurodegenerativnog poremećaja povećava izglede za usporavanje njegove progresije.

Nova aplikacija nazvana i-Prognosis koristi niz senzora prisutnih u novim modelima mobitela i satova koji prikupljaju veliku količinu informacija o kretanju vlasnika i korištenju uređaja. Analizom ovih podataka - od karakteristika glasa do eventualnog drhtanja ruku - softver može uočiti prisutnost obrazaca koji ukazuju na početnu fazu Parkinsonove bolesti.

Aplikacija se još nalazi u fazi testiranja, no već je dostupna za Android uređaje u Grčkoj, Portugalu, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.