ZDRAVLJE U KUĆI

Nema koristi od vitaminskih dodataka

Studija objavljena u naučnom časopisu "Journal of the American College of Cardiology" pokazala je da uzimanje dodataka prehrani ne škodi ljudima, ali i ne pomaže

"Zdravlje u kući"

22.8.2018

Studija objavljena u naučnom časopisu "Journal of the American College of Cardiology", dala je presjek istraživanja grupe američkih stručnjaka na čijem je čelu bio dr. David Jenkins, koje je pokazalo da uzimanje dodataka prehrani ne škodi ljudima, ali i ne pomaže. U istraživanje su uključeni vitamini A, B1, B2, B3 (nijacin), B6, B9 (folna kiselina), C, D i E, i karoten, kalcij, željezo, cink, magnezij i selen.

- Konzumiranje multivitamina je nepotrebno. Sasvim je dovoljna zdrava i raznovrsna ishrana, a "mitovi" poput dodatnog vitamina A za vid, vitamina B za energiju i vitamina C za imunitet su, kažu ovi istraživači, gluposti.

- Vitamin D je, uz folnu kiselinu, jedini čije dodatno konzumiranje savetuju jer se vrlo teško dobija iz ishrane, a krucijalan je za apsorpciju kalcija za zdravlje i snagu kostiju.

- Vitamini A, C i E, ili antioksidansi koji štite od raka prisutni su u voću i povrću, a posebno bobičastom voću. Umjesto vitamina C najbolje je jesti mnogo citrusa i jagoda.

- Umjesto unošenja vitamina B3 putem tableta, jedite tunjevinu, lososa i cveklu i imat ćete dovoljnu količinu u organizmu. 

- Probiotici su također, kažu istraživanja, skupi i potpuno nepotrebni. Umjesto njih konzumirajte jogurt.

- Folnu kiselinu svakako pijte ako ste trudni ili planirate trudnoću, jer je to osnovni nutrijent koji pomaže u stvaranju novih ćelija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.