ZDRAVLJE U KUĆI

Tinejdžeri mogu operirati nos nakon 15. godine

Najčešći razlozi zbog kojih mladi ljudi žele rinoplastiku su izgled, ali i funkcionalne smetnje disanja

Avaz.ba

22.8.2018

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

Adolescencija je period kada se dešavaju mnoge psihološke i tjelesne promjene. Djeca istražuju sebe, primjećuju i doživljavaju promjene, sazrijevaju i ulaze u svijet odraslih te stoga često teže za korekcijom uočenog deformiteta ili nedostatka npr. usana, nosa i ušiju.

Zadirkivanje vršnjaka

Ovo je period kada se nos operira da bi se korigirala deformacija, npr. zbog traume koja se desila u djetinjstvu. Nos u ovom periodu ima važnu estetsku komponentu, prave se selfi fotografije te u tom periodu počinje zadirkivanje vršnjaka.

Nosne kosti i hrskavica rastu različitom brzinom. Kada postoji iskrivljena nosna pregrada (septum), nju tokom estetskog operativnog zahvata obavezno korigiramo radi boljeg disanja. Mnogi pacijenti zbog opterećenosti estetskim problemom ni ne primjećuju da teško dišu ili dišu u naporu ili u snu otvorenih usta, što povećava mogućnost infekcije dišnih puteva.

Čak se sjećam pacijenta kojeg smo operirali zbog iskrivljene nosne pregrade i praktično nemogućeg disanja na nos, koji je operiran u 8. godini. Nakon operacije nosa hronične upale ždrijela, krajnika i dišnih puteva koje je imao su nestale. Operacija nosa se može uraditi otvorenom (kada preostane minimalni ožiljak na spoju nosa i usne) ili zatvorenom metodom (bez ožiljaka), zavisno od predoperativnog izgleda.

Trudimo se mladim ljudima, kada god to početno stanje dozvoljava, raditi zatvorenom metodom u 95 posto slučajeva.

Razlika u odnosu na odrasle osobe je u tome što su tinejdžeri usredsređeni na estetski ishod i pokušavaju svoj izgled uskladiti s izgledom neke poznate ličnosti. Naravno, objasnimo im da je bolje da umjesto toga uskladimo njihov nos s izgledom i kompozicijom njihovog vlastitog lica i karaktera.


Prof. dr. Reuf Karabeg

Realni zahtjevi

Stariji pacijenti su emotivno zreliji i imaju realnije zahtjeve. Svakom pacijentu se individualno pristupa u odnosu na želje, deformitet i (estetsko-funkcionalni) nedostatak, težinu otežanog disanja i sl.

Minimalna starosna dob kod operacije nosa bi trebala biti 15 i po godina jer se u tom periodu stabilizira rast lica. Operacija kod mlađih pacijenata povećava mogućnost još jednog operativnog zahvata zbog toga što nos nastavlja s rastom. Ipak, slomljen nos npr. 10-godišnjaka treba što prije operirati.

Brži oporavak

Oporavak kod adolescenata je znatno brži i pacijenti se kroz nekoliko dana vraćaju uobičajenim aktivnostima. Otoci nestaju kroz prvih 10-tak dana. Prve četiri sedmice pacijenti ne smiju obavljati teži fizički posao i podizati teret. Konačan izgled nos dobiva nakon 6 do 8 mjeseci. Dobra funkcija nosa je pretpostavka za aktivno bavljenje sportom, fitnesom ili aktivnim načinom života kakav vodi većina mladih ljudi.

Podrška roditelja

Najvažnije je da adolescenti imaju podršku roditelja, ali i da odluku o operativnom zahvatu donesu sami, a ne da nos operiraju da bi ispunili želju nekoj drugoj osobi. Podrška roditelja je bitna jer njihova djeca psihološki pate i imaju gubitak samopouzdanja.

Ključ uspjeha

Bitno je razumijevanje i povjerenje između hirurga i pacijenta. Pacijent treba otvoreno reći kakav nos želi i u čemu je problem, a zadatak hirurga je da pacijentu na razumljiv način objasni može li se i kako riješiti problem. Vrlo su bitni iskustvo, vještina, edukacija, ali i talent hirurga da bi se tkivo preoblikovalo i dobilo što prirodniji izgled. Bitna je i tehnička preciznost, jer se radi o djelićima milimetara.


quote
<p>Minimalna starosna dob kod operacije nosa bi trebala biti 15 i po godina jer se u tom periodu stabilizira rast lica</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.