ZDRAVLJE U KUĆI

Najčešće korištene biljke u narodnoj medicini: Aloa vera, anđelika, arnika...

Smanjuju štetne nuspojave hemo i radioterapije, a koriste se i protiv iscrpljenosti, bolesti srca i moždanog udara

Z. KARIĆ

26.8.2018

Dr. Abel Baltić izdvaja neke od najkorištenijih ljekovitih biljaka u narodnoj medicini širom svijeta:

1. Aloe vera - sadrži više od 240 prehrambenih i ljekovitih sastojaka, a među njima su vitamini, minerali, antioksidansi, aminokiseline, enzimi, antrakinine, lignine, saponine, sterole… Ona potiče probavu, neutralizira kiseline u želucu, pomaže kod dugoročnog liječenja gljivičnih infekcija kože, kod iritabilnog crijevnog sindroma, kolitisa i proljeva. Ona prodire kroz zidove probavnog trakta, ispira štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga.

Aloe vera smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih tvari. Ona poboljšava rad jetre, regulira i snižava nivo šećera u krvi, jača srčani mišić, snižava holesterol i krvni pritisak i stimulira imunitet. Kao dodatna terapija smanjuje štetne nuspojave hemo i radioterapije. Ona ublažava simptome astme i alergija. Također se koristi za tretmane na suhoj, osjetljivoj i oštećenoj koži.

 2. Anđelika - korijenje, lišće i sjemenke anđelike bogati su snažnim ljekovitim osobinama. Oni sadrže angelicin, eterična ulja, tanin, organske kiseline, pektine i smole.

Korijen se koristi za probavne smetnje, proljev, nadutost, bol u trbuhu i grčeve, gastritis, enteritis i kolitis. Ona, također, pomaže kod gihta i reumatskih oboljenja. Ima jako antibakterijsko djelovanje, a to može pomoći kod bronhitisa, kašlja, gripe i prehlade.

Sjeme ove biljke je poznato kao snažan diuretik. Listovi se koriste u tradicionalnoj medicini za izradu ljekovitih tinktura za želučane probleme.

3. Arnika - cvijet, lišće i korijenje se koriste u narodnoj medicini. Arnika sadrži arnicin, eterična ulja, smole, vosak, tanine, šećer, organske kiseline, karotenoide, vitamin C, flavonoide, poliacetilene, makro i mikroelemente. Koristi se za zaustavljanje krvarenja na svježim ranama, protiv iscrpljenosti, bolesti srca i moždanog udara. Ona podstiče dojenje, smanjuje znojenje i olakšava menstrualne tegobe. Preporučuje se korištenje s oprezom, jer velike količine mogu izazvati neugodne nuspojave.

 Olakšava bolove

Aktivni sastojci bijele imele su polipeptidi, flavonoidi, lignine i biogene amide. Koristi se za bolesti srca, regulira krvni pritisak, zaustavlja krvarenje iz nosa, a pomaže i kod vrtoglavice i grčeva. Otklanja tegobe vezane za klimaks. Vjeruje se da igra važnu ulogu u prevenciji moždanog udara. Bijela imela koristi se i u liječenju raka. Naučne studije potvrdile su da ova biljka olakšava bolove i smanjuje nuspojave kod hemoterapije i do 80 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.