SAVJETI Čudotvorne slatke voćke

Snizite krvni pritisak uz pomoć smokvi

Mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti

Avaz.ba

Foto: Ilustracija


Pored toga što ukusom razveseljavaju naša nepca, smokve su i vrlo zdrave. Prepune su zdravih vlakana, vitamina i minerala i njihova upotreba u ljekovite svrhe ima dugu historiju.

Prirodni šećer

Smokve su voće koje ima jedinstven, sladak okus i teksturu, pune su hrskavih sjemenki. Svježe smokve su delikatne, zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatka

Bogate su prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji prevladavaju u ovom voću su kalij, kalcij, magnezij, željezo i bakar. Vrlo su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K te pospješuju opće zdravlje organizma.

Smokve se preporučuju kao djelotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže. Većina nas u ishrani koristi veće količine natrija koji vodi do nedostatka kalija, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ishrana bogata svježim voćem i povrćem, među kojima su i smokve, prirodnim putem podiže nivo kalija i time utječe na snižavanje krvnog pritiska.

Dobre bakterije

Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite izgubiti koji kilogram. Hrana bogata vlaknima osigurava osjećaj sitosti te sprečava glad i želju za slatkišima. Smokve pored toga sadrže i prebiotike koji podržavaju već postojeće dobre bakterije u organizmu i time potiču dobro zdravlje probavnog sistema.

Ovo je voće bogato kalcijem, mineralom koji održava dobro zdravlje kostiju. Količine kalija koje se u njima nalaze mogu spriječiti izbacivanje kalcija putem urina uzrokovanih većom količinom soli. Sve to smanjuje rizik od nastanka osteoporoze.

Više o temi Povišen pritisak

TRUDNOćA I POROD
Pušenje u trudnoći povećava pritisak kod bebe
ZDRAVLJE U KUćI
Povišen krvni pritisak u mlađoj životnoj dobi
NA VRH

Podijeli članak na