KORISNO

Savjeti koje treba znati svaka žena: Lijepi i njegovani nokti

Izbjegavajte jarke nijanse lakova za nokte

Bazni lakovi pružaju zaštitni sloj noktima i sprečavaju pojavu mrlja. Ilustracija

Avaz.ba

23.1.2019

Lijepi i njegovani nokti trebali bi biti prioritet svake žene kada je u pitanju briga o vlastitom izgledu.

Dovoljno vode

Da bi nokti izgledali lijepo i zdravo, moramo ih pravilno njegovati, a veliku ulogu u njihovom izgledu igra i prehrana. Važno je unositi dovoljno vitamina i minerala kroz hranu te piti dovoljno vode za hidrataciju.

Ako koristimo previše agresivnih lakova za nokte te odstranjivače laka s acetonom, nokti vremenom mogu postati slabi i krhki. Zbog toga biste trebali izbjegavati prečesto lakiranje noktiju, kao i odstranjivače koji u sebi sadrže aceton.

* Izbjegavajte jarke nijanse lakova za nokte

Jarke nijanse lakova za nokte poput crvene, narandžaste, crne ili plave su vrlo intenzivne i mogu ostaviti mrlje na noktima, a to zasigurno i sami znate. Iz tog razloga, uvijek prije lakiranja noktiju takvim nijansama svakako koristite bazni lak koji će zaštititi vaše nokte.

* Uvijek koristite bazni lak

Prije laka u boji svakako biste uvijek trebali na noktima koristiti bazni lak za nokte. Naime, preskakanje tog osnovnog sloja te direktno nanošenje lakova u boji vremenom može oslabiti vaše nokte i loše utjecati na njihov kvalitet.

Bazni lak

Bazni lakovi pružaju zaštitni sloj noktima i sprečavaju pojavu mrlja, no svakako obratite pažnju na kvalitet baznog laka koji kupujete. Uvijek radije investirajte malo više novaca u kvalitetni bazni lak i pripazite na sastojke koje sadrži s obzirom na to da ćete njega nanositi direktno na nokte.

Top coat

Top coat lakovi odnosno lakovi koji se nanose nakon laka u boji kao završni korak vrlo su bitni jer će omogućiti da vam lak na noktima duže potraje. Zaštitit će vaše nokte od lomljenja i pucanja te će boji na noktima dati sjajni završetak. S obzirom na to da će vam uz top coat lak na noktima potrajati duže, smanjit će se potreba za prečestim lakiranjem noktiju.

Nježnije nijanse

Lagane, nježne i pastelne nijanse lakova za nokte mnogo su bolji izbor od jarkih boja jer ne ostavljaju mrlje i ne sadrže toliko agresivne sastojke.

Turpija

Da biste zadržali pravilan oblik te smanjili rizik od lomljenja noktiju, trebali biste turpijati svoje nokte svakih nekoliko dana. Izbjegavajte turpijati nokte potezom „naprijed-nazad“ jer ih to može oslabiti i oštetiti.

Njegujte kutikule

Kutikule ili kožica oko noktiju tu se nalazi s razlogom – ona štiti nokte od vanjskih utjecaja pa je ne bismo trebali uklanjati. Umjesto toga, nabavite kvalitetno ulje za njegu kutikula ili ih mažite maslinovim uljem. Vaši će nokti biti zdraviji i nahranjeni te manje izloženi riziku od oštećenja.

Odmor

Koliko god nokti lijepo izgledaju kad su nalakirani, ponekad je dobro uzeti pauzu od lakiranja i dati noktima da se odmore. Naime, nokti su izloženi raznim hemikalijama i štetnim sastojcima koje sadrže odstranjivači lakova za nokte, kao i sami lakovi, i zbog toga biste nakon skidanja laka s noktiju trebali sačekati nekoliko dana da ponovo nanesete lak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.