ZDRAVLJE U KUĆI

Simptomi su groznica, često mokrenje, proljev...

Infekciju prati visoka temperatura

Avaz.ba

16.8.2018

Najveći broj infekcija kod djece mlađe od 5 godina je udružen s kongenitalnim anomalijama urinarnog trakta, kao što su vezikoureteralni refluks ili opstrukcija. Pojava bakteriurije ostaje konstantna kod djece od 6 do 15 godina, gdje su urinarne infekcije udružene s funkcionalnih abnormalnostima urinarnog trakta, kao što su disfunkcionalno mokrenje, npr. kod neurogene bešike.

- Važno je naglasiti da, za razliku od odraslih, kod djece se mnogo češće javlja groznica s visokom temperaturom, bez bilo kojih drugih simptoma urinarne infekcije. Također, i pojava mokrenja u krevetu bi bio znak koji bi mogao sugerirati prisustvo urinarne infekcije. Glavni cilj liječenja urinarnih infekcija kod djece su brz oporavak od poteškoća, prevencija urosepse i komplikacija povezanih s infekcijom, kao što je prevencija oštećenja renalnog parenhima - kazao je dr. Selver Šabanović.

Izbor odgovarajućeg antibiotika, način aplikacije i trajanje terapije ovise o dobu djeteta, težini kliničkih simptoma i prisustva faktora koji mogu dovesti do komplikacija. Pijelonefritis kod djece trebao bi se liječiti na pedijatrijskoj klinici.

Simptomi urinarne infekcije kod djece su: neobjašnjiva i uporno prisutna povišena temperatura, čest nadražaj na mokrenje, poremećaj u ishrani, gubitak kontrole nad crijevima i bešikom te proljev.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.