ZDRAVLJE U KUĆI

Herpes i afte najčešće napadaju sluznicu

Promjene mogu biti izrazito bolne i neugodne za dijete

Piše

21.8.2018

Kod djece i adolescenata u ustima se pojavljuju razna oralna patološka stanja, prije svega lezije oralne sluznice, lezije kosti, ciste, tumori i tumorima slične promjene. Promjene na sluznici mogu se manifestirati zbog neke uobičajene dječije zarazne bolesti (šarlaha, ospica, rubeole, vodenih kozica) ili kao primarna bolest sluznice usne šupljine (herpes simplex, afte, kandidijaza).

 Limfni čvorovi

Infekcije virusom herpes simplex tipa 1 (HSV-1) mogu se pojaviti u svim dobnim grupama, i to kao primarne infekcije, ali najčešće u dobi između dvije i četiri godine te se infekcija HSV-om smatra dječijom bolesti. Do pete godine života oboli 20 posto djece. HSV se najčešće prenosi bliskim dodirom s osobom koja ima promjene na sluznici ili koži uzrokovane tim virusom, bilo slinom ili sadržajem mjehurića koji su iznimno zarazni.

Inkubacija najčešće traje od tri do pet dana, iako može trajati čak do 26 dana. Opći su simptomi bolesti povišena tjelesna temperatura, glavobolja, slabost, bol, mučnina, povraćanje, žarenje usta. Na vratu se mogu napipati povećani limfni čvorovi, bolni na dodir. Nakon jednog ili dva dana na crvenoj i otečenoj sluznici usta pojavljuju se mjehurići koji pucaju, pa nastaju bolne ranice promjera 1-3 mm, pokrivene žućkastom naslagom.

Kod zdrave djece nakon 8-14 dana bolest spontano prolazi bez liječenja. Međutim, moguće su i komplikacije. Bolest se liječi primjenom antivirusnih lijekova sistemski i lokalno te ublažavanjem simptoma.

Pod utjecajem nekih faktora virus, koji ostaje trajno u organizmu, može se aktivirati i živcima doći do sluznice ili kože, što se manifestira ponovljenom infekcijom u narodu zvanom “groznica”.

Afte su najuobičajenije oralne promjene kod djece. Istraživanja pokazuju da oko 35 posto djece povremeno ima afte. To su male, bolne i učestale lezije koje se pojavljuju na unutrašnjoj površini usnica, sluznici obraza, jeziku, mekom nepcu, početnom dijelu ždrijela i u dnu usne šupljine. Nikada se ne javljaju na koži, tvrdom nepcu i zubnom mesu. Započinju kao bjelkasta izdignuća sluznice koja postupno prelaze u ranice nalik krateru čiji je središnji dio prekriven žućkastom krastom s uzdignutim crvenim rubovima.

Zbog ogoljenih živčanih vlakana izrazito su bolne, ali nikada ne krvare.

 Porodična sklonost

Ovisno o mjestu pojavljivanja, mogu ometati gutanje, žvakanje i govor.

Afte nisu zarazne, nego je riječ o specifičnoj imunološkoj reakciji organizma na neki podražaj. Utvrđeno je da postoji porodična sklonost pojavljivanju afti.

Rekurentni aftozni stomatitis (RAS) je periodično pojavljivanje afti, najčešće kod djece do pet godina i adolescenata, često popraćeno naglom pojavom povišene temperature, povećanim limfnim čvorovima i crvenilom grla. Traje 3-6 dana i pojavljuje se svakih 3-8 sedmica. Afte se liječe sistemskom i lokalnom terapijom.

 Oralna kandidijaza

Oralna kandidijaza je gljivično oboljenje usne šupljine koje uzrokuje gljivica Candida albicans, uobičajeni stanovnik usta. Gljivica napada oralnu sluznicu samo onda kada dođe do promjene oralne okoline ili oštećenja imunološke ili hormonske ravnoteže. Najčešće je riječ o primjeni antibiotika ili imunosupresivnih lijekova. Manifestacije na sluznici različite su, ali kod novorođenčadi, dojenčadi i djece s hroničnim bolestima najčešće se javlja pseudomembranozna kandidijaza poznata pod nazivom mliječac ili soor.

Očituje se pojavom bjelkastih naslaga koje su nalik ugrušcima mlijeka. Kod djece je moguće širenje infekcije na probavni sistem. Liječi se lokalno i sistemski primjenom antimikotika.

Zarazne bolesti

- Šarlah - Najznačajnija oralna manifestacija je tzv. malinasti jezik. Početni stadij infekcije karakterizira bijelo obložen jezik s upaljenim i povećanim okusnim pupoljcima

- Ospice - Koplikove pjege vide se na sluznici obraza kao sivkasto-bijele mrljice koje su okružene crvenom zonom, a javljaju se nekoliko dana prije kožnih promjena.

- Rubeola - Mogu se naći promjene na mekom nepcu u obliku crvenih tzv. Forscheimerovih tačkica.

Vodene kozice

Oralne manifestacije javljaju se u obliku bjelkastih mjehurića koji su okruženi crvenim rubom. Najčešće se nalaze na usnama, obrazima i jeziku.

U liječenju se primjenjuju sredstva koja ublažavaju bolove na površini sluznice usta i multivitamini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.