ZDRAVLJE U KUĆI

Kad napadnu gljivice pomaže Canesten

Avaz.ba

14.8.2018

Bilo da se radi o gljivičnim infekcijama ili pojavi drugih mikroorganizama, Canesten može pomoći. U pitanju je antimikotik koji sadrži sastojak klotrimazol zahvaljujući kojem se mogu uništiti gljivice.

Kada se koristi

Canesten se može nabaviti u obliku tableta i kao krema. Kada je u pitanju krema od 10 mg, ona se koristi za sljedeća stanja:

1. eritrazmu poznatiju kao bakterijsku infekciju kože. Radi se o hroničnoj infekciji koja se obično javlja na pregibima kože u obliku ružičastih ili crvenosmeđih mrlja;

2. atletsko stopalo – u pitanju je infekcija koja dovodi do pojave mjehurića, ljuštenja i odumiranja kože između prstiju, na dlanovima i stopalima. Na mjestima koje je zahvatila infekcija može se pojaviti oteklina, upala i svrbež;

3. infekcija rodnice – kod žena se infekcija javlja u obliku otečenosti, svrbeža i ranica na stidnim usnama;

4. gljivične infekcije – koje uzrokuju pojavu mrlja s ljuskama ružičaste, tamnije ili svjetlije boje, a može nastupiti i depigmentacija;

5. gljivične infekcije kože na preponama, trupu, kožnim pregibima i udovima – gdje se infekcija pojavljuje u obliku crvenih mrlja koje prema sredini postaju sve svjetlije.

Krema sadrži klotrimazol i pomoćne tvari poput pročišćene vode, benzilnog alkohola, sorbitranstearata, polisorbata i oktildodekanola. Prilikom korištenja kreme potrebno je pridržavati se uputa o lijeku osim ako liječnik nije drugačije savjetovao.

Kako se nanosi

Lijek je namijenjen samo za dermalnu upotrebu, a treba ga nanositi najviše tri puta dnevno na problematična mjesta na koži.

Prije nego nanesete kremu oboljelo mjesto treba prvo oprati i dobro osušiti. Kako ne bi došlo do ponovnog javljanja bolesti, s liječenjem treba nastaviti još barem dvije sedmice nakon što nestanu svi znakovi infekcije.

Prilikom liječenja treba paziti da se odjeća, ručnici i donje rublje koje dođe u kontakt s oboljelim dijelom na koži odmah promijeni. Tako će se spriječiti infekcija na drugim dijelovima tijela i širenje bolesti.

U slučaju da ste zaboravili nanijeti kremu, to treba što prije učiniti ali nikako ne nanositi dvostruku dozu. Liječenje se nikako ne smije prekinuti prije vremena da se bolest ne bi ponovno javila.

Moguće nuspojave

Poput drugih lijekova tako i ovaj lijek može izazvati nuspojave kao što su:  mjehuri na koži, svrbež, ljuštenje, pečenje, iritacija i osip. 

Moguće su brojne reakcije prevelike osjetljivosti, a koje mogu utjecati na nizak krvni tlak, otežati disanje te izazvati crvenilo.

Unutar kreme nalazi se i stearilni te cetilni alkohol koji mogu uzrokovati kožne reakcije kao što je kontaktni dermatitis.

Kremu treba čuvati na temperaturi do 25 stupnjeva i nikako se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti.

Ako već primate neku terapiju, bilo bi najbolje da se prije upotrebe Canestena savjetujete s liječnikom, jer još uvijek nije sigurno postoji li međusobno djelovanje između kreme i drugih lijekova.

Treba biti oprezan ukoliko upotrebljavate kontracepcijske metode poput kondoma ili dijafragme, jer lijek može umanjiti zaštitu takvih proizvoda.

 Ako ste alergični na kremu?

Prije nego započnete liječenje treba provjeriti jeste li alergični na neki od sastojaka koji se nalaze unutar kreme. Pokaže li se osjetljivost na stearilni alkohol, savjetuje se umjesto kreme upotrijebiti otopinu za kožu. Ta se otopina ne smije koristiti za liječenje infekcija na vanjskom spolnom organu.

 Preporuka trudnicama

Od mogućih korisnika tu su i trudnice. Najbolji savjeti za trudnice su da razgovaraju s liječnikom prije nego uzmu bilo kakav lijek. Iako utjecaj kreme na druge organe najvjerojatnije nije moguć, kada se radi o početnom dijelu trudnoće za prva tri mjeseca savjetuje se upotreba samo uz dopuštenje liječnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.