ZDRAVLJE U KUĆI

Nedostaje vam B12?

"Zdravlje u kući"

13.8.2018

Manjak vitamina B12 može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Taj vitamin služi za stvaranje crvenih krvnih stanica, a igra i važnu ulogu u razvoju živaca i može utjecati na DNK.

Što smo stariji, tijelo sve teže apsorbira vitamin B12 iz hrane, a pod najvećim rizikom su vegetarijanci i vegani. A metabolizam ne može normalno raditi bez vitamina B12.

Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12 koje ne biste trebali zanemariti:

1. Ne možete ostati budni. Ekstreman umor je jedan od prvih simptoma nedostatka vitamina B12. To se dešava zbog toga što se tijelo oslanja na vitamine koji grade crvene krvne stanice koje nose kisik u organe.

Ako ste spavali osam sati po noći i svejedno nikako ne možete ostati budni tokom dana, posavjetujte se s liječnikom.

2. Sve vam je teško. Ako ste stalno umorni, moguće da vam nedostaje vitamina B12. Problem je što se taj simptom može pripisati i drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna.

3. Zaboravljate stvari. Ovo se ne odnosi na povremenu zaboravljivost poput gubitka ključeva, ali ako zaboravite kako vam se zove susjeda možda je ova zbunjenost simptom nedostatka B12.

4. Trnci u tijelu. Česti trnci u rukama i nogama su jasan znak da morate otići na liječničku kontrolu.

5. Blijedi ste i vrti vam se u glavi. Ako vam nedostaje vitamina B12, moguće da će vaša koža biti žućkaste boje. Također, svakodnevne vrtoglavice bi mogle biti razlog za zabrinutost.

6. Jezik vam je gladak i žarko crven. Gotovo polovica ljudi kod kojih je ustanovljen manjak vitamina B12 izgube papile. Papile su male bijele izbočine na jeziku koje su zadužene za okus, tako da osobama s manjkom B12 i najdraža hrana nema okusa. 

Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim liječnikom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, no možda će biti potrebna dodatna testiranja.

Ukoliko rezultati pokažu da vašem organizmu manjka vitamin B12, evo što sami možete učiniti po pitanju prehrane:

- Meso i perad. Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako niste skloni jedenju jetre, pileća će prsa zadovoljiti dnevne potrebe vašeg organizma za ovim vitaminom.

- Jaja i mliječni proizvodi. Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom ili čaša mlijeka nekoliko puta sedmično podići će nivo vitamina B12 u vašem organizmu.

- Proizvodi sa dodacima. Vegani i osobe koje uopće ne jedu proizvode životinjskog porijekla pod većim su rizikom za nedostatak vitamina B12. Stoga trebaju potražiti hranu koja sadrži dodatke ovog vitamina – primjerice, neke žitarice i muesle, te proizvode od soje koji su pojačani vitaminima.

- Ako promjena prehrambenih navika nije dovoljan korak, razmislite o uzimanju suplemenata u obliku tableta.

-Također, nakon jela nemojte koristiti antacide – lijekove koji neutraliziraju želučanu kiselinu – jer mogu poremetiti način na koji vaš organizam apsorbira vitamin B12.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.