ZDRAVLJE U KUĆI

Hijaluron briše bore i vraća koži mladost i sjaj

"Zdravlje u kući"

12.8.2018

Primjena dermalnih hijaluronskih filera jedan je od najpopularnijih korektivnih neinvazivnih postupaka. Koriste se za izglađivanje i popunjavanje bora, a osnova im je hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u našem organizmu

Sačuvati prirodnu ljepotu i mladenački izgled svakome je želja. Ipak, s godinama koža proživljava niz promjena u teksturi, volumenu i općem izgledu, a proces prirodnog starenja kože postaje sveobuhvatan.

Taj proces kombinacija je tri faktora – postepene dehidracije kože, gubitka masnoga tkiva i promjena u strukturi kostiju s istovremenim gubitkom mišićnog tkiva.

Dehidracijom se smanjuje kvalitet kože što se ogleda u gubitku elastičnosti, tonusa i blistavosti. Gubitak masnog tkiva lica rezultira obješenošću kože i gubitkom volumena pa bore i brazde postaju uočljivije, a promjene u strukturi kostiju i mišićnog tkiva mijenjaju konturu lica.

Estetski rezultati vidljivi odmah

Primjena dermalnih hijaluronskih filera u današnje vrijeme jedan je od najpopularnijih korektivnih neinvazivnih postupaka. Hijaluronska kiselina nalazi se u našoj koži, uz kolagen i ostale aktivne tvari koje održavaju kožu mladolikom.

Nažalost, tokom godina nivo hijaluronske kiseline opada, a koža postaje opuštena, dehidrirana i gubi na volumenu.

Stoga su se u upotrebi našli hijaluronski dermalni fileri. Hijaluronska kiselina može sadržavati do 1000 puta više vode nego što je njezina masa, čime održava glatkoću (učinak vlaženja) i punoću (volumenizirajući učinak) naše kože.

Zato se hijaluronski fileri koriste za izglađivanje i popunjavanje bora, a osnova im je hijaluronska kiselina koju prirodno nalazimo u našem organizmu.

 Bezbolan tretman

Fileri ili punjači na bazi hijalurona su biokompatibilni i biorazgradivi te je mogućnost alergijskih reakcija svedena na minimum. Iako uvijek mogu pomoći, najbolje zapravo djeluju u četrdesetim godinama, u nekim slučajevima i poslije pedesete godine, a najmanji učinak mogu očekivati žene starije od 60 godina.

Ipak, i kod njih to uvelike ovisi o kvaliteti i stanju kože.

Tretman je gotovo bezbolan, no neke osobe mogu osjetiti blagu nelagodu. Na tržištu postoji filer s lidokainom, koji umanjuje bol i pridonosi maksimalan osjećaj ugode. Potreban je oprez kod osoba alergičnih na lidokain. Ugodi i bezbolnosti aplikacije pridonosi lidokainska krema.

Rijetke nuspojave

U gotovo 95 posto slučajeva nema nikakvih reakcija, nuspojava ili komplikacija. Srećom, jako rijetko se dogodi da je osoba alergična na neki od sastojaka koji se nalazi u samom fileru, ne nužno na hijaluronsku kiselinu. Ipak, nije potrebno provoditi testiranje prije aplikacije filera.

Kada su u pitanju komplikacije, uglavnom je riječ o reakcijama povezanim sa samim postupkom. Ukoliko dođe do reakcije one su blage ili umjerene i najčešće spontano nestanu nakon nekoliko dana.

 Edukacijom do dugotrajnih rezultata

Estetski rezultati vidljivi su odmah, a najbolji učinak je nakon sedam dana. Kako bi se rezultati filera održali što duže na licu potrebna je dobra edukacija i stručno savjetovanje u vezi sa pravilnom kućnom njegom kože, kao i odabirom preparata.

Također, važno je postepeno i pravilno pristupiti licu jer se koža lica također mora naviknuti na količinu hijalurona. Hijaluronska kiselina čak potiče djelovanje kolagena i privlači vodu tako da, i kada prestane djelovanje filera, uvijek ostaje određena koncentracija hijaluronske kiseline u koži, koja djeluje. Zato se nikada ne može dogoditi da se lice „ispuše kao balon“.

 Razgovor s ljekarom

Fileri su kontraindicirani kod osoba koji boluju od dijabetesa te osoba s aktivnom infekcijom Herpes simplex virusom. Zatim, ne smiju se aplicirati trudnicama, dojiljama, osobama u akutnim stanjima ili lokalnim bakterijskim infekcijama kože na mjestu aplikacije, osobama s malignom aktivnom bolešću te osobama s poremećajem zgrušavanja krvi.

Važno je naglasiti da se nakon tretmana dermalnim filerom preporučuje izbjegavanje saune, solarija, izlaganja suncu te pritiskanja dijela lica koje je tretirano.

 Tretmani hijaluronskom kiselinom

1. Rehidracijski tretmani utažuju žeđ kože, ona se rehidrira, učvršćuje se i zaglađuje lice, vrat, dekolte i gornja strana dlana. Koriste se fileri s najmanjom koncentracijom hijaluronske kiseline.

2. Briga o borama znači popunjavanje i zaglađivanje bora i drugih područja lica. Koriste se fileri s većom koncentracijom hijaluronske kiseline, a rezultati traju od 6 do 9, a ponekad i do 12 mjeseci.

3. Kompletni tretman lica je zapravo obnavljanje volumena i oblika lica. Učinak se postiže upotrebom cijeloga raspona proizvoda na bazi hijaluronske kiseline. Koriste se fileri koji imaju najveću koncentraciju i veličine čestica, a učinak traje od 16 do 20 mjeseci.

 Kako djeluju hijaluronski fileri

- Popunjavaju bore i smanjuju njihovu vidljivost.

- Vraćaju vlagu i hidratiziraju kožu.

- Povećavaju elastičnosti kože.

- Vidno revitaliziraju kožu.

- Mogu se koristiti za sve zone lica.

- Vraćaju izgubljeni volumen koži (popunjavanje obraza).

- Potiču stvaranje novog kolagena.

- Koriste se za povećanje usana i lifting cijelog lica.

- Znatno manje nuspojava za razliku od drugih filera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.