ZDRAVLJE U KUĆI

Lijek za opekotine – iz frižidera

"Zdravlje u kući"

12.8.2018

Već i ptice na grani znaju da se treba štititi pretjerane izloženosti UV zrakama što ćemo najbolje postići ako se jednostavno klonimo sunca u najtoplijem dijelu dana.

No, kako to često nije moguće, trebali bismo se zaštititi šeširima, kapama i ostalim pokrivalima za glavu te na otkrivene dijelove kože nanijeti zaštitnu krenu.

A ako i uz sve mjere predostrožnosti, ipak dobijete opekline od sunca, lijek se već vjerojatno nalazi u vašem hladnjaku. Riječ je o hladnom mlijeku. Ono će pomoći u olakšavanju boli zbog opeklina, a komprese natopljene mlijekom pomoći će koži da se oporavi.

Proteini iz mlijeka umiruju svaku nadraženost, a mlijeko sadrži i vitamine A i D te aminokiseline, mliječne kiseline i masti koje blagotvorno djeluju na kožu. Vitamini liječe ozlijeđenu kožu, a mliječne kiseline pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija.

Osim mlijeka, opekline možete liječiti i jogurtom, što je lijek već dobro poznat u našim krajevima. I mlijeko i jogurt koji ćete nanijeti na suncem opečenu kožu, trebali bi biti hladni.

No pripazite – bez obzira na blagotvoran učinak koji mlijeko ima na kožu, i dalje je najvažnije učiniti sve da do opeklina uopće ne dođe. Znači, mažite se kremama za sunčanje i držite se hlada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.