ZDRAVLJE U KUĆI

Koliko je stara vaša mašina za veš

"Zdravlje u kući"

12.8.2018

Ako se pitate koliko će vam još služiti frižider, planirate renoviranje kuhinje ili su vam kućanski uređaji već prilično stari, vjerojatno će vas zanimati podaci o tome koliki je uopće vijek trajanja kućanskih uređaja.

Činjenica je da za najnoviji tip frižidera nećete stajati u redu za kupovinu kao za najnoviji smart telefon i da ćete obnovu tzv. bijele tehnike, koja nije više samo bijela, poduzeti tek onda kad stari uređaj doslovno izdahne, ali ipak je korisno znati isplati li se koristiti kućanske aparate sve dok totalno ne otkažu i koji je tačno njihov životni vijek?

Možda im uz malo više truda možete i produljiti vijek trajanja!?

 Koliko bi mogli biti u upotrebi

Postoji nekoliko faktora koji određuju koliko će dugo kućanski aparati trajati, a to je koliko često ih koristimo, njihova robna marka i naravno kako ih održavamo.

Očekivani vijek trajanja pojedinih uređaja je različit. Frižideri su nekada trajali i do 30 godina, zamrzivači do 20, ploča za kuhanje i rerna i više.

Portal Yahoonews zatražio je mišljenje stručnjaka, nabavljača i trgovaca o tome koja je prosječna duljina trajanja kućanskih aparata i evo šta se pokazalo:

1. Prosječno vrijeme trajanja perilice za rublje je 10 godina. Tačnije, mašine kojima je poklopac na vrhu u prosjeku „žive“ 10, a one koje se otvaraju sa strane 9 godina.

2. Perilica za posuđe, ukoliko njome pravilno rukujete, trebala bi izdržati punih 9 godina.

3. Desetak godina prosječno je vrijeme trajanja bojlera.

4. Električni štednjak služit će vam u prosjeku 15, a plinski 12 godina.

5. Kompjuter kao i svaki uređaj, a ovaj posebno, zahtijeva održavanje. Ipak, ako očekujete da će vaše računalo izdržati dulje od pet godina, previše očekujete. Prosjek je oko tri godine, naravno, opet sve ovisi o modelu i koliko ga održavate.

6. Televizori danas troše znatno manje električne energije nego modeli starijih generacija, ali LCD/LED TV trajat će između 4-10 godina, dok za plazmu možete očekivati mnogo kraći rok trajanja – oko tri godine. 

Kako produljiti vijek trajanja?

- Hladnjaci i zamrzivači trebaju biti dobro zatvoreni s gumicom oko vrata da iz njih ne može bježati hladni zrak i trebaju uvijek biti što ispunjeniji kako bi održavali nisku temperaturu.

- Štednjak ili ploču za kuhanje treba održavati čistom jer na taj način možemo najviše doprinjeti njihovoj trajnosti, a pećnicu radije čistite ručno (što nije problem ako to radite redovito) umjesto posebnim programima za tzv. samočišćenje.

- Mašine za pranje posuđa treba koristiti redovito, barem svaka dva dana, jer će se u protivnom pojedini sastavni dijelovi početi kvariti ako ne rade, ali i ako filtere ne čistimo redovito.

- Stručnjaci tvrde da biste perilici rublja produžili vijek ukoliko bi svoje rublje prali - jednom u mjesec dana.

- Mikrovalne pećnice nisu kreirane za dugo kuhanje, zato ih treba koristiti samo za podgrijavanje, jer će inače trajati kraće.

 Treba li zadržati starije uređaje?

Obzirom na rok trajanja bi li bilo isplativo zamijeniti starije uređaje koji još uvijek rade? Ovisno o situaciji. Evo dva primjera.

- Stariji frižideri zaista troše više električne energije od novih koji su u višem energetskom razredu. Ako imate frižider koji još uvijek koristi freon, obavezno ga zamijenite novim modelima.

- Bez obzira na činjenicu da vaš električni štednjak besprijekorno radi već 40 godina, kupovinom novog uštedjet ćete na računu za električnu struju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.