ZDRAVLJE U KUĆI

Rogač za jače kosti i manje holesterola

Veliko drvo može u jednom urodu donijeti tonu ploda

"Zdravlje u kući"

10.8.2018

Rogač je mediteransko stablo čiji plod, bez obzira na uvjete čuvanja i veličinu uvijek ima masu od 0,18 grama. Rimljani, Grci i Egipćani su ga koristili kao prirodni desert, a danas se sve više govori o važnoj ulozi koju rogač ima kao lijek.

Čudan je stvor taj rogač čije je naučno ime Ceratonia. Cvate ujesen. Treba mu godinu dana da plod, mahuna, sazri. Kada ga puh ili kakav drugi sitan sredozemni sisar pojede, sjemenke i nova stabla šire se.

 Mitovi i legende o ovom drvetu

Čak i u vrlo skromnim uvjetima, gdje drugo drveće ne uspijeva, rogač će se razviti. No, treba mu 70 godina da podari novi plod zapisali su hebrejski mudraci u Talmudu. Mitovi i legende milenijima su bili ključni izvor znanja o rogaču. No, tačno je samo da drvo naraste do 15 metara u 50 godina, a prvih 15 godina ne donosi plod. Kasnije ima bogat urod sve do duboke starosti.

Veliko drvo može u jednom urodu donijeti tonu ploda, a cvate u septembru i oktobru. Dok se razvija, mahuna rogača ima zelenu boju, koja se vremenom pretvori u tamnosmeđu. Unutar mahune nalazi se do 15 sjemenki, koje nalikuju na sjemenke lubenice. Cijeli plod rogača, i mahuna i sjemenke su jestivi…

Ljepljiva svojstva rogača koristili su Egipćani za mumificiranje, što potvrđuju sjemenke i mahune pronađene u grobnicama. U potpunoj je neimaštini održavao na životu Ivana Krstitelja, odatle mu i narodni naziv, kruh sv. Ivana. Arapi od njega proizvode tamni sirup kojim prelijevaju različita jela. Danas se polako širi svijetom u klimatskom okolišu nalik mediteranskom kakav je, na primjer, u Kaliforniji.

Doktor Ramos iz Španije primijetio je 1941. godine da su djeca hranjena ovom namirnicom imala manje probavnih tegoba i to ga je navelo da uvede rogač u liječenje dispepsije, enteritisa i proljeva.

Četiri vitamina i mnogo minerala

Rogač se lako uzgaja jer ne traži previše pažnje, a poznat je jer ima puno plodova koji se mogu koristiti za liječenje brojnih bolesti. Sadrži važne minerale poput kalija, kalcija, magnezija, vitamine A, B, E i D te antioksidanse.

Obiluje bakrom, selenom, fosforom te željezom. Sadrži i galnu kiselinu koja djeluje antivirusno, analgetski, antioksidativno, antibakterijski i antiseptički.

Plod sadrži 13 procenata jednostavnih šećera, a pulpa ima visok postotak fenolnih spojeva od kojih su najvažniji tanini. Važni su za zdravlje čovjeka budući da djeluju antioksidativno, što znači da sprečavaju oksidacijske reakcije pomoću inhibicije slobodnih radikala.

Rogač kao lijek

Rogač pomaže u prevenciji alergija te jačanju imuniteta. Zbog visoke količine kalcija i fosfora pomaže smanjiti rizik od osteoporoze te čuva zdravlje zuba i kostiju.

Poznata povoljna djelovanja rogača na zdravlje:

- jača kosti,

- sprečava i olakšava probavne smetnje,

- pridonosi smanjenju šećera u krvi i lošeg holesterola.

- čuva zdravlje srca i krvnih žila,

- potiče iskašljavanje i pomaže kod astme.

 Čaj za probavne tegobe

Ako imate probavne tegobe pokazalo se da upravo čaj od rogača može pomoći crijevnoj flori. Čaj možete pripremiti tako što ćete prokuhati 2 dl vode te dodati 1 malu kašiku brašna od rogača. Procijedite ga dok je još mlak.

Za probleme s probavom možete na laganoj vatri prokuhati 6 grama rogača u 2 dl vode te ostaviti da odstoji 45 minuta. Čaj nije potrebno cijediti kako bi zadržali komadiće ljekovite namirnice koji u sebi imaju potrebne sastojke za liječenje brojnih bolesti.

 Prah na prazan želudac

Kako može regulirati nivo šećera u krvi, mogu ga koristiti i dijabetičari. Odličan je i za snižavanje holesterola budući da može normalizirati dobar i loš holesterol.

Ako želite biti sigurni da ste iskoristili njegove blagodati, možete svako jutro na prazan želudac uzeti jednu malu kašiku usitnjenog rogača i progutati. On će tako skupiti višak masnoće koju će kasnije izbaciti putem stolice.

Djeluje i protiv gihta, a potrebno je u 4 dl vode skuhati 3 rogača. Prvo ga narežite na komadiće te prokuhajte na laganoj vatri. Čaj ostavite preko noći, procijedite i popijte na prazan želudac.

U prehrani se obično koristi prah koji može poslužiti kao zamjena za kakao. Često se koristi kao zamjena za čokoladu, a kako ima drugačiji okus od čokolade, bolji je odabir za sve oboljele od dijabetesa.

Za vegane i ljubitelje sirove hrane

Mnogi ga koriste kao stabilizator i zgušnjivač, a dobra je zamjena za sve koji traže zamjenu za namirnice bogate purinima, oksalatima i kofeinom. Zato se preporučuje oboljelima od gihta.

Može se upotrijebiti u veganskoj prehrani, a koriste ga i ljubitelji sirove prehrane. Zbog toga što je jako sladak kod pripreme slastica treba ga koristiti u manjim količinama.

Često se koristi i u svježem obliku kao zdrava i slatka grickalica. Mljeveni plodovi se koriste u preparatima za mršavljenje, kao zamjena za kafu, energetske pločice te za zaustavljanje proljeva i protiv kašlja.

Lijek za dječije stomačiće i zubiće

Rogač je siguran i za liječenje proljeva kod dojenčadi, a pomaže i kod drugih tegoba koje mogu pogoditi malu djecu bilo da se radi o dispepsiji ili enteritisu.

Zbog svog sastava pogodan je za dojenčad od 6 mjeseci starosti. Mnogi ga roditelji daju bebama za žvakanje kada im počnu rasti zubići.

Proces prerade rogača 

Rogač se obično prerađuje u zemlji porijekla. Plod se suši, ispire vodom i usitnjava kako bi se sjemenke odvojile od mezokarpa, odnosno mahune. Nakon toga, od sjemenki se obradom dobiva ljepljiva masa koja se koristi za geliranje ili kao emulgator u sladoledu, a od mahuna se radi prah. Prah se dobiva prženjem mahuna rogača, koje se potom melju i prosijavaju sa ciljem da ne postanu tvrde i grudičaste.

Rogač u gastronomiji

Dok mahune rogača možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane, mljeveni rogač možete pronaći u skoro svim trgovinama. Od rogača se mogu napraviti razna ukusna jela koja neće odgovarati samo vašim nepcima, nego će pridonijeti boljem zdravlju.

Brašno rogača samo je po sebi praktičan sastojak koji ne treba koristiti samo za slastice. Lako se miješa s bilo kojim brašnom žitarica u proizvoljnom omjeru. Rezanci, njoki, okruglice s brašnom rogača golem su prostor koji valja istražiti.

Pronađite način kako uključiti rogač u jelovnik. Uz pomoć omiljenog recepta ubrzo ćete se riješiti brojnih smetnji koje su utjecale na svakodnevni život.

- Kocke od rogača

Za ukusne kocke bit će vam potrebni sljedeći sastojci: 2 šolje mljevenih rogača,

3 jaja, 200 g maslaca, 2 praška za pecivo, 1 šolja oraha, 1 vanilin šećer, 100 g šećera, 3 šolje mlijeka, 3 šolje brašna.

Odvojite bjelance od žumanjka pa napravite snijeg. Maslac otopite maslac i stavite ga u mikser sa žumanjkom, vanilin šećerom i šećerom. Napravite jednoličnu smjesu te dodajte ostale sastojke i umiješajte snijeg od bjelanaca. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.