ZDRAVLJE U KUĆI

Tek kupljenu odjeću odmah oprati

Bakterije, gljivice i uši lako se mogu nataložiti na tkanini nove odjeće

"Zdravlje u kući"

10.8.2018

Bakterije, gljivice i uši lako se mogu nataložiti na tkanini nove odjeće jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca. Zato je važno čim je kupite novu odjeću oprati – savjet je dr. Donalda Belsitoa, profesora dermatologije na Univerzitetu “Columbia” u Njujorku.

On navodi da je zabilježio slučajeve kada su uši na ljude prešle s odjeće koju su samo probali u prodavnici, a postoje i zarazne bolesti koje se mogu prenijeti putem odjeće.

Pranje odjeće, pravo iz prodavnice, kaže dr. Belsito, smanjuje vjerovatnoću dobijanja osipa, a posebnu pažnju treba obratiti na odjeću u kojoj se tijelo znoji.

Boje i smole formaldehida, pronađene na novim odjevnim predmetima, mogu izazvati alergijske reakcije. Osim toga, nije moguće ni saznati koliko je ruku dodirnulo vašu tek kupljenu odjeću. Osim toga odjeća se proizvodi u raznim dijelovima svijeta, pa su tako i hemikalije koje se koriste različite.

Čim kupite svakako treba oprati čarape, intimno rublje, potkošulje, sportsku odjeću, majice, pantalone, haljine, suknje, kupaće kostime i pidžame.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.