ZDRAVLJE U KUĆI

Ruke stare brže od lica

"Zdravlje u kući"

9.8.2018

Kada razmišljamo o starenju - razmišljamo o borama oko očiju, na čelu i oko usana. Međutim, žene najčešće zaboravljaju najvažniju stvar - ruke odaju godine više nego lice. One brže stare zato što su stalno izložene suncu i hladnoći, hemikalijama, isušivanju od čestog pranja.

Još u ranim dvadesetim postavlja se temelj za budućnost kože. Povremeni piling uz redovnu hidrataciju je dovoljna njega ruku. Pretjerano izlaganje suncu u ovom dobu može kasnije biti uzrok smeđih fleka na rukama. 

Mnoge žene rađaju u tridesetim, a trudnoća utječe na elastičnost kože. U tom periodu slabe i nokti. Upravo tada obavezno je korisiti kreme sa shea i kakao maslacem, ali i maslinovo ulje za njegu noktiju.

Tokom četrdesetih godina nokti već slabe i pucaju i na rukama se pojavljuju prve smeđe fleke, a ako su ruke često bile izložene suncu i vene postaju izraženije, jer se kolagen sve više smanjuje.

 Univerzalni recept

Postoji recept za njegu ruku koji su nekad primjenjivale žene, a vrlo je jednostavan i efikasan: Skuajte i, viljuškom ispasirajte veći krompir, zatim dodajte po dvije kašičice meda i maslinovog ulja. Smjesu koristite nekoliko puta nedjeljno i čuvajte u frižideru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.