ZDRAVLJE U KUĆI

Šta je to dlakavi jezik

Oralna sluznica se, poput kože, stalno obnavlja

Piše

8.8.2018

Bijeli jezik ili bijeli dlakavi jezik je stanje koje se vrlo često pojavljuje i često prolazi nezapaženo. Uzrok ovoj pojavi je smanjeno ljuštenje površinskog sloja jezične sluznice. Oralna sluznica se, poput kože, stalno obnavlja množenjem ćelija u dubljim slojevima, pri čemu površinske ćelije odumiru i djelovanjem mehaničkih sila trenja otpadaju sa sluznice.

 Odumrle ćelije

Ukoliko je trenje jezika okolnim strukturama nedovoljno (pri konzumaciji vrlo meke ili tekuće hrane), ljuštenje odumrlih ćelija je minimalno i one se nakupljaju na površini sluznice, oblikujući bijeli pokrov. Kako se navedeni proces odvija na vršcima nitastih papila, one se s vremenom produžuju pa može nastati stanje nazvano „bijeli dlakavi jezik“.

„Dlake“ na jeziku su zapravo izdužene papile i nemaju nikakve sličnosti s dlakama na drugim dijelovima tijela. „Bijeli dlakavi jezik“ je stanje identično „bijelom jeziku“, samo što je u prvom slučaju nakupljanje odumrlih ćelija izraženije pa za posljedicu ima produženje papila.

Naslage starih ćelija na površini jezika predstavljaju plodno tlo za naseljavanje oralnih bakterija i gljivica. One se tu ubrzano razmnožavaju i dodatno doprinose formiranju bijelih naslaga.

Stvaranje bijelog pokrova u pravilu započinje na stražnjem dijelu jezika i širi se prema prednjem dijelu. Na kraju cijeli jezik postaje prekriven debelom bijelom naslagom. Mnogobrojne bakterije i gljivice sadržane u naslagama proizvode hemijske spojeve, od kojih neki mogu biti uzrok neugodnog zadaha.

U terapiji bijelog jezika koristi se četkanje ili struganje jezika da bi se uklonile naslage. Za čišćenje se može koristiti neki od strugača za jezik ili obična četkica za zube srednje tvrdoće. Nakon svakog četkanja zuba (minimalno dva puta dnevno), provodi se čišćenje jezika blagim struganjem uzduž cijele njegove gornje površine četkicom ili strugačem. Nakon nekoliko dana bijele naslage će se potpuno ukloniti, a jezik će ponovo poprimiti svoju uobičajenu ružičastu teksturu.

Loš zadah

Čišćenje jezika korisno je i u preventivne svrhe, za smanjivanje broja bakterija i sprečavanje njihovog prekomjernog nakupljanja, kao i za sprečavanje lošeg zadaha.

Lijekovi i bolesti koje slabe imunitet ili primjena antibiotika mogu pogodovati nakupljanju bakterija i gljivica na površini jezika. U tom slučaju bijele naslage na jeziku nisu rezultat neoguljenog sloja sluznice, već gomile bakterija koje su se tu razmnožile. U terapiji je učinkovito čišćenje jezika strugačem ili četkicom.

Crne „dlake“

Stanje nazvano crni dlakavi jezik nastaje na istovjetan način kao i bijeli jezik - nedovoljnim uklanjanjem površinskog sloja odumrlih stanica sa sluznice i naseljavanjem bakterija. Jedina razlika je što naslage poprimaju tamnosmeđu ili crnu boju. Boja potječe od duhanskog dima u pušača ili bakterija koje u metabolizmu proizvode tamno obojene spojeve.

 Pojava brazdi

Fisurirani jezik je normalna anatomska varijacija koja se iz nepoznatih razloga pojavljuje kod nekih ljudi. Gornja strana jezika izbrazdana je usjeklinama različite dubine pa njegova površina izgleda kao da je prošarana posjekotinama. Pacijenti s izbrazdanim jezikom moraju provoditi pojačanu oralnu higijenu u smislu čišćenja jezika. Prekomjerno nakupljanje bakterija u brazdama može uzrokovati upalu jezične sluznice koja se očituje crvenilom i peckanjem, a nerijetko se javlja i neugodan zadah.

 Nepravilne crvene mrlje

Geografski jezik je stanje kada je jezik prošaran nepravilnim crvenim mrljama s izraženim bijelim rubovima koji podsjećaju na obrise geografske karte. Mrlje ne zadržavaju stalan položaj na površini jezika, već se nasumično pomiču, spajaju i odvajaju. Uzrok geografskog jezika, koji je bezopasan, nepoznat je, a učinkovitog lijeka nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.