ZDRAVLJE U KUĆI

Duplikatura sluznice oka

Odgovara

28.10.2018

1. Prije osam mjeseci bio sam na očnom pregledu i ustanovilo se da se moj cilindar povećao sa 0,50 na 1,00. Međutim, sada sam opet bio na pregledu, rečeno mi je da je cilindar na desnom oku sada 3,50. Koji je razlog tako naglog povećanja cilindra?

- U Vašem slučaju može se raditi o pojavi pterigija, tj. duplikaturi sluznice oka koja polako prelazi na rožnicu i time mijenja njenu zakrivljenost. Drugi razlog može biti taj da dolazi do pojave keratokonusa kad spontano dolazi do promjene oblika rožnice, što se može jednostavno dijagnosticirati pregledom prednjeg očnog segmenta upotrebom kornealnog topografa.

Maglenje leća

2. Nosim kontaktne leće već 13 godina. Nakon što dobijem nove leće, krenu se odmah zamagljivati, što mi stvara probleme i s vidom. Zašto se to dešava?

- Nakon dugogodišnjeg nošenja kontaktnih leća, pacijenti mogu prijavljivati slične tegobe, a uzroci su najčešće promjene u suznom filmu, tj. pojavi suhog oka, zatim alergijske reakcije ne samo na leće već i na otopine u kojima se one čuvaju, neodgovarajuća bazna krivina, tj. neadekvatno nalijeganje leće na oko, zatim taloženje proteina na stražnju površinu leće.   

Možete probati s ukapavanjem vještačkih suza ili promijenjenim režimom nošenja leća, zamijeniti otopinu u kojoj se čuvaju leće, voditi računa da kapi ne sadrže konzervans ili sadržavaju konzervanse koji ne remete prednju površinu oka. Potrebno je napraviti detaljan ponovni pregled radi adekvatnog fitovanja leća i procjene prednjeg segmenta oka i kvaliteta suznog filma.

 Ispravljanje vida kod djeteta  

3. Dječaku od 7 godina određena je dioptrija dalekovidosti od +5 na oba oka. Postoji li mogućnost da se vid ispravi bez hirurškog zahvata? 

- Ispravljanje vida se u pravilu započinje konzervativnim putem prije hirurškog zahvata. Pacijentu se ordinira korekcija i radi tretman eventualne slabovidosti. Treba razlikovati stanje vida, tj. vidne oštrine koju u svakodnevnoj praksi izražavamo u procentima - 100% ili 50% te vrijednost refrakcione anomalije, npr. +5.00 dioptrija. Neophodno je da dijete nosi korekciju naočala ili kontaktne leće, a vjerovatno je neophodan i tretman slabovidosti.

Ovo treba raditi dok se ne postigne maksimalni tretman u liječenju slabovidosti. Tek kasnije se može razmišljati o eventualnim hirurškim intervencijama, npr. operaciji strabizma ukoliko postoji ili hirurškoj korekciji dioptrije, s tim da kod plus dioptrija postoperativni rezultat nije uvijek zadovoljavajući i kod nekih dioptrija se i ne preporučuje.

Važno je znati da nakon hirurškog zahvata pacijent ima isti vid kao i s korekcijom naočalama ili lećama, tj. ako je vidna oštrina npr. 0,6 s naočalama, ona će takva biti i nakon hirurškog tretmana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.