ZDRAVLJE U KUĆI

Smanjivanje grudi najčešće je funkcionalni zahvat

Žene velikih grudi pod većim su rizikom od razvoja karcinoma

Avaz.ba

28.10.2018

Grudi predstavljaju simbol ženstvenosti, materinstva, poželjnosti i atraktivnosti. Često se piše o uvećanju, a rijetko o suprotnoj proceduri, koja u suštini i nije samo estetska.

- Interesantno je da ih pacijentica s velikom grudima ne doživljava kao prednost. Psihološki aspekt makromastije (velikih grudi) može biti jednako devastirajući i često uključuje osjećaj neugode, fizičke neatraktivnosti i nedostatak seksualne privlačnosti i ženstvenosti. Nepoželjna fokusirana pažnja na grudi može biti jako bolna, posebno za mlađe žene - kaže prof. dr. Reuf Karabeg.

Operacija smanjivanja grudi je izuzetno zahtjevna, precizna i odgovorna.  Nakon odstranjivanja dijela žljezdanoga tkiva, ono će biti patohistološki ispitano, jer je poznato je da žene s makromastijom imaju povećani rizik razvoja karcinoma dojki.   

- Nakon odstranjivanja najvećega dijela žljezdanog tkiva dojke, mogućnost razvoja karcinoma se smanjuje. Uglavnom, ženama koje se odluče za operativno smanjenje grudi preporučujemo ultrazvučni pregled dojki ako su u starosnoj grupi do 35 godina, a nakon toga insistiramo na mamografiji (rendgenskom snimanju dojki) i ultrazvučnom pregledu - kaže prof. Karabeg, ističući da ovaj operativni zahvat nije samo estetski, već prvenstveno funkcionalni.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.