ZDRAVLJE U KUĆI

Implantat ne onemogućava otkrivanje raka

Redovno obavljati preglede

Avaz.ba

9.11.2018

Žene se često pitaju može li implantat otežavati očitavanje mamografskog ili ultrazvučnog pregleda. Prof. dr. Reuf Karabeg ističe da se implantat postavlja ispod žlijezde, fascije ili ispod mišića (mliječna žlijezda se ne afektira) pa onda interpretacija ultrazvučnog nalaza od iskusnog radiologa nije problematična.

- Modernom metodom, osobito digitalne mamografije (rendgenskog snimanja dojke) u cilju ranog otkrivanja raka dojke, tkivo dojke se može neometano pregledati. Interpretacija nalaza ponekad je komplicirana, kao što može biti i kod pacijentice bez implantata - kaže prof. Karabeg, dodajući da se ponekad preporučuje snimanje magnetske rezonance jer silikonski gel otežava prolazak rendgenskih zraka.

Svaka osma-deveta žena u svijetu oboli od karcinoma dojke, bez obzira na to ima li implantate.

- Još jednom naglašavam da silikonski implantati ne uzrokuju rak dojke i današnjim stepenom razvoja medicinske dijagnostike rano otkrivanje i liječenje karcinoma je moguće i kod pacijentica koje imaju ugrađene implantate. U posljednje vrijeme naučno se razmatra mogu li se određene vrste implantata dovesti u vezi s nastankom ALCL-anaplastičnog limfoma. On, također, može nastati kod žena s implantatima, kao i kod žena bez njih. FDA, da ima naučne dokaze za uzročnu vezu, sigurno bi postavila moratorij na korištenje implantata - ističe prof. Karabeg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.