NAŠA TEMA

Najpopularniji zahvat: Povećanje grudi za bolji izgled i samopouzdanje

Neke žene imaju nerazvijene grudi, a neke su prošle faze promjena

Piše

8.8.2018

Povećanje grudi ili augmentacijska mamoplastika najpopularnija je estetska procedura u svijetu. Osim povećanja grudi, implantatima se mogu restaurirati asimetrične, ali i podići gravitacijom spuštene grudi. Samo u SAD više od 300.000 žena ugradi silikonske umetke godišnje.

Jedna procedura

Novina u tehnologiji proizvodnje implantata su trajni ili doživotni implantati. Ranije su se proizvodili implantati čiji je vijek trajanja proizvođač sugerirao na minimum deset godina. Trajnim implantatima riješen je jedan od najvećih problema, jer se sada oni više ne moraju mijenjati.

- Doživotni implantati preporučuju se svim ženama, od 18. godine i starijima koje nemaju adekvatno razvijene grudi. Prednost doživotnih implantata jeste da se radi o samo jednoj operativnoj proceduri. Na krajnji rezultat procedure utječu iskustvo i manuelna vještina hirurga, izbor implantata, hirurškog pristupa i mjesta postavljanja implantata.

Najčešće se koriste teksturirani implantati punjeni kohezivnim silikonskim gelom, rijetko fiziološkom otopinom. Implantati mogu biti niskoga, umjerenog ili visokog profila. Mi u poliklinici koristimo najbolje implantate američke kompanije koji su odobreni od FDA - kaže nam prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista estetsko-rekonstruktivne hirurgije i predsjednik Udruženja plastično-rekonstruktivnih hirurga u BiH.

Hirurški pristup i postavljanje implantata su isti, što znači da rez može biti submamarno (kroz brazdu ispod dojke), kroz ili okolo bradavice (što je jedno vrijeme bio hit u svijetu) i putem pazuha.


Prof. Karabeg: Doživotni implantati su trajno rješenje

- Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod fascije grudnog mišića, ispod mišića ili kombinirano. Pravilan izbor je ključ koji osigurava zadovoljstvo pacijentice i hirurga te smanjuje mogućnost komplikacija. Edukacija pacijenata je od vitalnog značaja, tako da se procedura detaljno prezentira i prodiskutira s pacijenticama. Žena mora biti uvjerena da poslije operacije neće imati problema s dojenjem jer potencijal dojenja ostaje - ističe prof. Karabeg.

Iz vlastitog iskustva kaže da su obično najveći protivnici ugradnje implantata žene koje imaju lijepo formirane grudi.

 Žljezdano tkivo

- Zato je važno ženu koja želi povećati grudi posmatrati s aspekta ona, a ne ja. Nakon zahvata žena postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu, a to nije zanemarivo - kaže prof. Karabeg.

Pacijentica, dodaje naš sagovornik, može tražiti operativni zahvat i iz psiholoških razloga, jer imaju manjak samopouzdanja, nedostatak samopoštovanja i seksualnu inhibiciju.

- Povećanje grudi, obično implantatom, može da se uradi i nakon odstranjenja tkiva dojke (i) zbog različitih bolesti, osobito karcinoma. Preventivna subkutana mastektomija se uobičajeno završava postavljanjem implantata u cilju nadomještanja odstranjenog žljezdanog tkiva. Augmentacijska mastopeksija je metoda kojom se, uz podizanje, grudi povećavaju kod osoba koje nisu zadovoljne veličinom - govori prof. Karabeg.

Psihofizički status

- Da bi se operativni zahvat uopće mogao realizirati, potrebna je odgovarajuća procjena psihofizičkog statusa pacijentice. Uključuje ocjenu općeg zdravstvenog stanja, psihološkog statusa (detekcija očekivanja i motivacije) i klinički nalaz na dojkama (fizikalni nalaz, ultrasonografija dojki i/ili mamografija). Idealan kandidat za povećanje grudi je mlada osoba dobrog kvaliteta kože, urednog oblika i simetrije grudi, bez deformiteta torakalnog zida i bez genetske predispozicije za razvoj keloidnih ožiljaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.