SAVJETI

Krpelji prenose opasnu bolest: Ukoliko osjetite ove simptome, hitno se javite ljekaru

Ilustracija

Telegraf.rs

5.8.2018

Osim toga što mogu dovesti do alergijske i ozbiljnih reakcija prilikom ujeda, krpelji mogu biti veoma zarazni i mogu vam prenijeti lajmsku bolest, čiji su najpoznatiji prenosioci.

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koja može dovesti do ozbiljnih mentalnih i fizičkih problema ukoliko se ne otkrije u ranoj fazi. Uklanjanjem krpelja i izbjegavanjem analize krvi nakon ujeda riskirate da budete zaraženi ovom bolesti, a da uopće ni ne znate.

Lajmska bolest je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi, a prenosi se ujedom zaraženog krpelja koji je već ujeo zaraženu životinju kao što je miš, poljski miš i jež. Može se naći bilo gdje, ali se najčešće javlja u predjelima gdje ima dosta trave i šume. Krpelji su veoma aktivni od marta do oktobra. Bolest je prvi put zabilježena 1977. godine u Starom Lajmu u Konektikatu (Amerika), po kome je i dobila ime.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali mnogi oboljeli imaju osip praćen crvenim pečatima oko malog ujeda četiri sedmice pošto su ujedeni. Ne dobiju osip svi koji se zaraze. Neki ljudi imaju simptome poput gripe, kao što su glavobolja, bol u zglobovima i visoka temperatura. Dok je većina ujeda bezopasna, preporučuje se da uvijek potražite pomoć ukoliko ste u skorije vrijeme bili ujedeni i primjećujete navedene simptome. Ova bolest povezuje se s nekim ozbiljnijim neurološkim problemima kao što su depresija i anksioznost.

Lajmska bolest se liječi odgovarajućim antibioticima koje će vam prepisati ljekar. Oni koji imaju ozbiljne simptome kao što je umor, hronični bol ili depresija, bit će upućeni ljekaru specijalisti koji će odrediti agresivniju terapiju. Većina zaraženih se oporavi u potpunosti za nekoliko mjeseci.

Infekcijom se ne stvara imunost na ovu bolest, već su oni koji su jednom bili zaraženi u opasnosti da se opet zaraze.

Kako biste izbjegli da se zarazite ovom opasnom bolesti, obavezno nosite adekvatnu odjeću kada se nalazite u šumi ili u travi. Uvucite trenerke u čarape kako vam preko nogavica ne bi krpelj došao do tijela. Nosite odjeću svijetlih boja jer tako možete uočiti krpelje koji su tamnije boje. 

Ukoliko vas je krpelj ujeo, nećete trpjeti veliki bol. Ukoliko uočite nekog da vam se zakačio za kožu, upotrijebite pincetu kako biste ga skinuli sa vaše kože ukoliko niste u mogućnosti da odete kod ljekara. Lagano skinite krpelja i očistite ujedeno mjesto antiseptičkim sredstvom. Predlažemo vam da ipak posjetite ljekara čak i ako simptomi bolesti izostanu jer samo detaljnim pregledom i analizama može se utvrditi jeste li zaraženi ili ne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.