KORISNO

Menstrualni ciklus na odmoru: Korištenje tampona na ljetovanju

Avaz.ba

4.8.2018

S dolaskom sezone ljetnih odmora, sve više žena higijenske uloške zamjenjuje tamponima kako bi mogle uživati u plivanju i drugim morskim radostima.

Uživanje u kupanju

Zato je važno podsjetiti na neke važne stvari koje treba znati o korištenju tampona tokom ljetovanja.

Korištenje tampona tokom ljetovanja je uobičajeno, naročito ako je na moru, naprimjer, sedam dana i tokom tih dana ima menstruaciju. Tamponi su tada spas.

Djevojke i žene koje još imaju dilemu o korištenju tampona, ne trebaju se previše brinuti. Oni im omogućavaju da zbog mjesečnice ne propuste nijedan trenutak uživanja u kupanju, plivanju i ostalim morskim radostima.

Uvijek je dobro podsjetiti se kako se tamponi pravilno koriste tokom ljetovanja i koje greške treba izbjegavati.

Najčešća greška koju žene rade kod korištenja tampona na ljetovanju je da ih ne mijenjaju dovoljno često. Tampon bi se trebao promijeniti svaka tri do četiri sata, odnosno kad god izađete iz vode.

Vaginalna infekcija

Preventivno stavljanje tampona nije štetno i žena ga može koristiti čak i ukoliko treba dobiti menstruaciju, a želi se kupati. Još jedno često pitanje je smije li se koristiti tampon ako žena ima urinarnu ili vaginalnu infekciju.

Stručnjaci kažu da smije, ali savjetuju da, prije umetanja, na tampon namažete sredstvo protiv vaginalnih infekcija.

Tri savjeta

Tamponi su odličan izbor, ali ih treba upotrebljavati odgovorno i promišljeno:

1. Mijenjati tampon svaka 4 sata maksimalno.

2. Redovno održavati ličnu higijenu, imati na umu redovne ginekološke preglede radi otklanjanja potencijalnih poteškoća (lokalna upala, upale mokraćnih puteva).

3. Paziti na higijenu samih tampona.

Kad se zaboravi

Kod većine žena koje zaborave tampone duže vrijeme, dolazi do razvoja lokalne upale. Upala je propraćena sekretom neugodnog mirisa, koji nastaje radi raspadnih produkata. Terapija počinje izvlačenjem stranog tijela (zaostalog tampona) i uvođenjem antibiotika šireg spektra i lokalne terapije. Endotoksični šok razvija se rijetko, a nastaje kao posljedica zaboravljenog tampona. Tampon koji predugo stoji u rodnici, uzrokuje promjenu lokalne sredine i lokalnih imunoloških faktora.

Krvarenje

Tamponi ne utječu na količinu i trajanje menstrualnog krvarenja s obzirom na to da je ono regulirano hormonski i individualno je kod svake žene. No, ukoliko su u jednom ciklusu tamponi korišteni nepravilno te se razvije lokalna upala, može doći do promjene u količini i intenzitetu krvarenja u sljedećem ciklusu.

Pucanje končića

Današnjom tehnologijom izrade tampona osigurana je učvršćenost končića za tampon i vrlo je mala šansa da on pukne. Ukoliko se to ipak dogodi, morat ćete potražiti pomoć kod ginekologa.

Pranje ruku

Vrlo je važno znati da je ruke potrebno oprati i prije stavljanja tampona kako biste spriječili da u vaginu uđu neželjene bakterije. Kad operete ruke, ne dirajte kvake na vratima toaleta ili druge predmete koji su potencijalno prljavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.