ZDRAVLJE U KUĆI

Energija koja nam je neophodna: Pametno izlaganje suncu je ljekovito

Avaz.ba

3.8.2018

Od davnina je sunce poznato kao moćan lijek i upravo su se njegove osobine smatrale tajnom dugovječnosti i mladosti. Sunce je važan, neizostavan izvor energije za čovjeka.

Užurban život

U tmurnim danima bez sunca osjećamo se depresivno i bezvoljno, a čim sunce proviri, u nama budi entuzijazam i donosi nam osmijeh na lice. U čemu je tajna ovog, svima dostupnog izvora energije, koji danas svi uzimamo zdravo za gotovo, zaboravljajući na njegove ljekovite osobine?

Danas većina ljudi živi u uvjerenju kako su sunčeve zrake štetne te kako izlaganje suncu izaziva rak kože i prerano starenje pa, stoga, velik dio populacije izbjegava ikakvo izlaganje suncu. Tome još doprinose naš užurban životni stil, cijeli dan boravimo u zatvorenom prostoru, na posao se vozimo automobilom, a rijetko kad sebi priuštimo šetnju prirodom.

Takvim načinom života, jedina svjetlost koju naše tijelo dobiva je ona iz umjetne rasvjete te (nepotpuna) sunčeva svjetlost, koja uspijeva probiti kroz prozore. Blijeda lica, depresija, razna oboljenja… česta su pojava današnjice, a upravo je nedostatak sunčeve svjetlosti jedan od glavnih uzročnika tih pojava.

Biti umjeren

Naravno da pretjerano izlaganje suncu ima negativan utjecaj na organizam. Suncu se ne treba izlagati tokom najjačeg zračenja, ali ujutro i popodne uživajte u sunčevim zrakama. Prekomjerna, neoprezna izloženost UV zračenju može uzrokovati oštećenja kože, kao i nastanak malignog tkiva. Kao u svemu u životu, pa tako i po pitanju izlaganja suncu, trebamo biti umjereni i tada će organizam moći savršeno funkcionirati.

Vitamin D

Više od 80 posto svjetske populacije pati od manjka vitamina D. Poznat još kao vitamin sunca, u najvećoj mjeri se proizvodi kao nusproizvod izlaganja suncu i upravo je ono najvažniji izvor vitamina D. U manjoj mjeri nalazi se u ribljem ulju, jajima, ribi, mlijeku, ali tijelo ne može dobiti dovoljnu količinu samo iz namirnica.

Za zdravlje

Nemojte zaboraviti koliko je sunce važno za postizanje savršenog zdravlja. Ukoliko ste blijedi, depresivni, lošeg raspoloženja, osjećate iscrpljenost, velika je šansa da vam nedostaje vitamin D. Kako biste se napunili sunčevom energijom te doveli rad organizma u ravnotežu, barem 15-30 minuta dnevno izložite se sunčevoj svjetlosti.

Hormon sreće

Sunce utječe i na raspoloženje te na bioritam. Serotonin, poznat pod nazivom hormon sreće, izlučuje se tokom dana kad je sunčeva svjetlost izražena. Kad padne noć, serotonin se pretvara u melatonin, hormon koji je odgovoran za vitalnost, mladolikost, ali i za uravnoteženu naviku spavanja.

Depresija

Sunčeva svjetlost ublažava simptome depresije. Umjereno sunčanje od 15 minuta dnevno s najmanje 40 posto otkrivene kože ublažava blagu i umjerenu depresiju, pogotovo u kombinaciji s tjelesnom aktivnosti, poput lagane šetnje ili plivanja. Kombinacija tjelesne aktivnosti i sunčanja potiče stvaranje prirodnih endorfina, koji djeluju umirujuće i analgetski.

Infekcije

Osim što sunčeva svjetlost ubija brojne bakterije, pomaže kod prehlade, gljivičnih infekcija i kožnih bolesti poput psorijaze, ekcema, mladalačkih akni i drugih bolesti. Oboljelima od psorijaze, atopijskog dermatitisa, akni i ekcema dermatolozi danas savjetuju sunčanje tokom 30 minuta u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.