ZDRAVLJE U KUĆI

Pretjerano korištenje WC papira dovodi do zdravstvenih problema

"Zdravlje u kući"

2.8.2018

WC papir je jedan od onih uvijek prisutnih predmeta u toaletnim prostorijama o kojima većina ljudi vjerovatno uopće ne razmišlja. Međutim,sve je više govora o tome da bi to kao rješenje za održavanje intimne higijene trebalo preispitati.

Tvrdi se ne samo da je ovakav način čišćenja slabije efikasan od drugih rješenja, nego se mnogima čini kako je od njega više štete nego koristi.

Naime, brisanje isključivo toaletnim papirom može i dalje ostaviti iza sebe nešto fekalija, a njegovo pretjerano korištenje može dovesti do nekih zdravstvenih problema kao što su analne fisure (pukotine) i infekcije urinarnog trakta.

Bitno je napomenuti da su u zemljama poput Japana, Južne Koreje, Egipta ili Grčke bidei sasvim normalna stvar. Vjeruje se kako su oni definitivno bolje rješenje od WC papira. Ne samo da su bidei povoljnije rješenja po pitanju okoliša, nego je i stvar u tome da voda puno bolje obavlja posao čišćenja stražnjice od suhog WC papira.

Bitno je higijenu čmara održavati tekućom vodom – iz česme a ne iz priručnih posuda jer su istraživanja pokazala kako na posudama redovno ostaju tragovi fekalija što povećava mogućnost širenja raznih bolesti. Pored bidea drugo kvalitetnije rješenje od WC papira su vlažne maramice.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.