ZDRAVLJE U KUĆI

10 poteza za blistav osmijeh

"Zdravlje u kući"

1.8.2018

Iako osjetljivi zubi možda nisu najglamuroznija tema, ignoriranje ovog problema može ugroziti vaše zdravlje. Richard Marques, inače stomatolog koji važi za kralja osmijeha, podijelio je deset zlatnih savjeta za pomoć svima koji imaju problem s osjetljivim zubima.

1. Zubna pasta za desenzibilizaciju

Prebacite se na zubnu pastu za desenzibilizaciju koja sadrži kalijev nitrat. Aktivni sastojci blokiraju sitne rupice na površini zuba i djeluju kao štit koji će smiriti upaljeni živac.

2. Pazite na temperaturu

Izjegavajte napitke koji su previše vrući ili hladni. Ekstremne temperature potaknut će bol, stoga se držite sobne temperature i koristite mlaku vodu dok perete zube.

3. Koristite električnu četkicu

Pobrinite se da koristite mekanu ili električnu četkicu i nježnim kružnim pokretima četkajte zube. Agresivno pranje može oštetiti zubnu caklinu, a zubi tako postaju osjetljivi.

4. Zaustavite škripanje zubima

Škripanje zubima dok spavate može biti još jedan razlog zašto imate osjetljive zube. U tom slučaju, posjetite stomatologa koji će vam izraditi udlagu za bruksizam.

5. Koristite vodicu za ispiranje usta

Osim paste za zube, vodice za usta uklanjaju nečistoće i ostale bakterijske naslage na zubima, a ujedno i osiguravaju svjež dah. One pomažu učvrstiti zubnu caklinu, a pogotovo one koje sadrže flourid. Izbjegavajte vodice s alkoholom jer su previše agresivne za vaše osjetljive zube.

6. Koristite slamke

Pokušajte sve napitke piti uz pomoć slamke. Na taj način tekućina neće doći do vaših zuba, a bilo kakva potencijalna oštećenja ćete izbjeći.

7. Izbjegavajte kiselu i slatku hranu

Pokušajte izbjegavati jako kiselu hrane i pića, uključujući kiselo voće, sirće i alkohol. Visoki sadržaj šećera i kiselost mogu uzrokovati eroziju i oštećenje caklinu.

8. Pričekajte prije pranja zuba

Nakon što pojedete obrok, pričekajte barem pola sata prije nego uzmete četkicu u ruke. Zubnoj caklini ćete tako dati priliku da ojača.  

9. Pazite kada izbjeljujete

Imate li osjetljive zube, bilo bi dobro da preskočite bilo kakva sredstva koja ih izbjeljuju.

10. Bolja oralna higijena

Temeljita oralna higijena je najbolji način borbe protiv osjetljivih zuba. Četkajte sa zubnom pastom, koristite zubni konac barem dva puta dnevno. Uz to, svakih šest mjeseci dogovorite termin za pregled kod stomatologa.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.