ZDRAVLJE U KUĆI

Na pitanja čitalaca odgovorio dr. Murat Đuderija, ginekolog

Avaz.ba

11.8.2018

Miom i trudnoća

Imam 34 godine i planiram drugu trudnoću. Na redovnom pregledu mi je ginekolog rekao da na prednjem zidu maternice imam miom od dva centimetra. Može li miom biti prepreka za trudnoću?

- Miomi su novotvorine u zidu ili na zidu maternice, sastavljene od mišićnog tkiva. Po prirodi su najčešće dobroćudnog karaktera. Po svojoj lokalizaciji mogu biti: u potpunosti u zidu maternice (intramuralni miomi), rasti prema šupljini maternice (submukozni miomi) nepovoljni su po lokalizaciji jer remete rast sluznice maternice (endometrija), dovoditi do produženih menstrualnih krvarenja ili otežavati gniježđenje oplođene jajne ćelije, a ako su veći, mogu dovoditi do kontrakcija maternice u drugom ili trećem trimestru trudnoće ili dovesti do prijevremenog porođaja u kasnoj trudnoći.

Subserozni miomi rastu na vanjskom zidu maternice i šire se u trbušnu šupljinu, mogu imati široku bazu na zidu maternice ili na peteljci. Svi miomi u trudnoći mogu pokazati tendenciju ubrzanog rasta, naročito u drugom i trećem trisemestru trudnoće ili dovesti do kasnog pobačaja ili prijevremenog poroda. Miomi se van trudnoće mogu liječiti zavisno od: dobi pacijentice, općem zdravlju, simptomima, veličini, smještaju i broju mioma.

Manji miomi koji ne izazivaju veće simptome mogu se tretirati analozima gronadotropnih, oslobađajućih hormona (anGnRH). Njihovom primjenom moguće je smanjiti veličinu mioma za 40 do 60 posto. Ovi preparati GnRH dovode do hipoestrogenizma, a što se kod liječenih pacijentica manifestira kao postmenopauze. Učinak hormonske terapije je samo privremen.

Hirurško liječenje mioma u situacijama kada su oni veliki, pogotovo kad naglo rastu te miomima koji uzrokuju velike smetnje (bol, pritisak, krvarenje), potrebno ih je operativno odstraniti. Manji miomi se mogu odstraniti (miomektomija) kada žena želi rađati.

Vi navodite da je miom u prednjem zidu, promjera dva centimetra, bez opisa tačne lokalizacije u kojem dijelu. Vaš ginekolog vam može nakon ultrazvučnog pregleda vaginalnom sondom napraviti procjenu ima li rizika za buduću trudnoću.


Dr. Murat Đuderija

Vađenje spirale

Koji je postupak vađenja urasle spirale? Ostaje li se u bolnici?

- IUD spirala koristi se u reproduktivnom periodu žene kao mehaničko ili hormonsko kontraceptivno sredstvo. Mehanizam djelovanja spirale je da izaziva da se spriječi da se ugnijezdi oplođena jajna ćelija u sluznicu maternice (abortivno kontraceptivno sredstvo). Mehanizam djelovanja je izazivanje supkliničke upale maternice.

Spirale mogu biti s dodatkom bakra (da se mogu vidjeti na rendgenu), a bakar s druge strane izaziva enzijske reakcije ćelija sluznice maternice, ne dozvoljavajući smještanje oplođene jajne ćelije. Ovakve spirale se ne preporučuju za ugradnju kod osoba koje nisu rađale, a žele rađati, jer često dovode do jednostrane upale jajovoda, a to onda povećava rizik od vanmaterične trudnoće kod osoba koje žele rađati.

Novije spirale (MIRENA) su s dodatkom levonorgestrela-LNG-a pa se mogu, zahvaljujući svojim protuupalnim djelovanjem, aplicirati i kod osoba koje nisu rađale. Doprinose i smanjenju intrauterini gestageni - LNG-IUD.

Ne preporučuje se da spirala ostaje u maternici duže od pet godina od dana ugradnje. Ako dođe do urastanja, treba napraviti ginekološki pregled u spekulima ili ultrazvučni pregled vaginalnom sondom, a vađenje spirale povjeriti iskusnom ginekologu koji ima odgovarajuću opremu za vađenje spirale. U većini slučajeva nije neophodan boravak u bolnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.