ZDRAVLJE U KUĆI

Period godine kad se trebate posvetiti sebi: Ne nosite posao na odmor

Avaz.ba

1.8.2018

Godišnji odmor ne služi samo da bismo se fizički odmorili od odlaska na posao. Da bismo se propisno resetovali i napunili energijom, neophodno je da potpuno zaboravimo na posao tih nekoliko dana.

Čitajte, šetajte

Godišnji odmor treba biti vrijeme posvećeno porodici i prijateljima, da pokušate nadomjestiti bar djelić vremena koje obično zbog posla za njih niste imali i zato rad i razmišljanje o poslu na odmoru ne dolazi u obzir.

Na posao ćete zaboraviti uz nekoliko savjeta kojih se, jednostavno, morate pridržavati, jer je propisan odmor svima neophodan.

* Uživanje u odmoru prioritet

Kad ste na poslu, prioritet vam je, naravno, da što bolje odradite svoje radne zadatke. Zato, kad ste na odmoru, neka vam prioritet bude uživanje i odmor do maksimuma. Posvetite se stvarima koje obično ne stižete raditi tokom godine. Čitajte knjige, šetajte, odlazite na izlete, kuhajte. Neka vam svaki dan godišnjeg donese novu aktivnost koja vam je zbog posla nedostajala.

* Postavite sebi i drugima jasne granice

Poslovni razgovori

Prije odlaska na odmor, naglasite kolegama i šefu da nećete biti dostupni za poslovne razgovore tokom odmora. Iako vam se to čini pomalo bezobrazno, to je jedino ispravno. Stavite svima jasno do znanja da nećete provjeravati niti odgovarati na poslovne mailove i oni vam ih, vjerovatno, neće slati.

S druge strane, isto tako se stavite na raspolaganje na krajnje hitne slučajeve koji se bez vas ne mogu riješiti.

Psiha

Kad primijetite da su vam misli odlutale na poslovne probleme, fokusirajte se na ono što radite u tom trenutku i skrenite misli. Fizički odmor usko je povezan sa psihičkim, a ovaj drugi nam je u većini slučajeva potrebniji i zato nikako ne nosite posao na odmor.

Ne iscrpljujte se

Iako ćete ponekad morati ostati duže na poslu kako biste stigli sve pripremiti za svoj odlazak, nemojte sve ostavljati za posljednju sedmicu. Sa pripremama valja početi na vrijeme, ovisno o tome koliko obaveza imate. Ukoliko se u potpunosti iscrpite prije samog godišnjeg odmora, provest ćete prve dane oporavljajući se te nećete stići uživati u slobodnom vremenu.

Planirajte

Ako vaš posao dok vas nema preuzimaju druge osobe, ostavite im upute kako i šta raditi i na koji način ste vi to obavljali. Ako ste vi voditelj ili šef nekog tima, podijelite zaduženja, ne provjeravajte mobitelom svakog dana. Vaši saradnici tako će dobiti šansu da sami naprave posao i steknu iskustvo, njihova produktivnost bit će veća ako imate više povjerenja u njih.

Stres

Kad posao nosite na odmor, ne samo da tako nemate vremena za porodicu i prijatelje nego tako i prenosite stres na njih. Jednom kad se nađete u tom začaranom krugu, teško je pronaći izlaz, odnosno zdrav balans. Sklopite dogovor sami sa sobom - kada ste na odmoru, budite prisutni u trenucima koje provodite s ljudima koje volite. Jednako tako možete biti sretni i uspješni.

Mentalni odmor

Ono što vam treba su fizički i mentalni odmor. Hemija tijela mijenja se kad dođete u fazu opuštenosti. No, kad to ne učinite, tijelu ne dajete vremena za potrebni odmor te se hormoni stresa samo nastavljaju proizvoditi, što može imati vrlo nezdrave rezultate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.