ZDRAVLJE U KUĆI

Moderne tehnologije oduzimaju nam mnogo vremena: Odmor od društvenih mreža

Avaz.ba

1.8.2018

Jeste li ikad razmišljali o tome je li vam potreban odmor od društvenih mreža? Šta mislite da, umjesto otvaranjem Facebooka, Twittera ili Instagrama, započnete dan na malo drugačiji, produktivniji i korisniji način?

Tri mjeseca

Ako ne možete sebi priuštiti pravi odmor, koji podrazumijeva putovanje na neku primorsku destinaciju, jedan od načina da se resetujete i odmorite od svakodnevnih zbivanja i drame jeste da na neko vrijeme zaboravite na društvene mreže.

Možda vam se ovo ne čini uzbudljivo kao odlazak na more, ispijanje koktela i gušteranje na plaži, ali vrijedi probati, jer vas možda preporodi. Razmislite samo koliko bi vam slobodnog vremena ostalo kad ne biste stalno slali poruke, tvitali ili prelistavali Facebook profile svojih prijatelja.

Nedavno je jedna neprofitna organizacija iz Holandije provela kampanju da podstakne ljude da se odreknu Facebooka na tri mjeseca. Online pokret pod nazivom “99 Days of Freedom” (“99 dana slobode”) pokrenut je nakon priznanja ovog medijskog giganta da je eksperimentirao sa promjenama raspoloženja pojedinih korisnika ove socijalne mreže tako što je manipulirao vijestima koje su objavljivali.

Do sada su samo 24.000 korisnika odlučile priključiti se ovom pokretu i zaista ugasiti svoje Facebook profile, što je, zaista, mala brojka naspram milijarde korisnika ove popularne društvene mreže u cijelom svijetu.

Čitanje knjige

Apstinencija od društvanih mreža, ipak, nije jedini način da odmorite mozak i vratite vrijeme koje uludo trošite. Nedavno je pisac Nik Bilton (Nick) za “New York Times” predstavio svoj način na koji biste možda mogli promijeniti navike usko vezane za čuda moderne tehnologije. On se ne zalaže za to da se u potpunosti odreknete interneta ili društvenih mreža nego da se vratite nekim staromodnim navikama i očekivanjima koja su u današnje vrijeme u potpunosti zanemarena.

Ako dan započinjete otvaranjem svojih profila na društvenim mrežama i uz jutarnju kafu gledate fotografije s tuđih putovanja, koje vas možda bacaju u depresiju, Bilton preporučuje da, umjesto toga, uzmete knjigu i čitate. Nije važno koliko imate vremena, hoćete li pročitati dvije ili deset stranica, važno je da vam se u rukama ne nalazi telefon ili tablet.

Ne u krevetu

Budete li se bavili internetom i društvenim mrežama prije odlaska na spavanje, nepotrebno ćete se razbuditi i loše ćete spavati. Prije spavanja se preporučuju opuštajuće aktivnosti ili čitanje kako bi san bio kvalitetan i kako biste se uspjeli odmoriti. Ako baš ne možete bez interneta prije spavanja, namjestite opciju za night mode.

Kada šutjeti

Nemate li šta pametno reći, šutite, a to isto vrijedi za društvene mreže. Iako je poželjno intenzivno se baviti društvenim mrežama ukoliko ih koristite u poslovne svrhe, nemate li šta za objaviti ili vam se ne da, bolje nemojte. Uštedjet ćete vrijeme i malo se odmoriti, a drugog dana možete nadoknaditi propušteno.

Obavijesti

Ponekad nije loša ideja ugasiti sve obavijesti ili barem zvuk na telefonu. Vidjet ćete kako vam se sve skuplja, a vi ništa ne čujete, ali će vas barem spriječiti da neprestano skačete i uzimate telefon u ruke. Kad radite posao koji u tom trenutku nema veze s društvenim mrežama, držite se dalje od njih. Ignorirajte ih i poslije, kad budete imali vremena, pogledajte šta ste propustili.

Čistka

Imate mnogo ljudi koje ste godinama sakupljali na društvenim mrežama, a nemate pojma ko su i uopće vas ne zanimaju? Rješenje je da ih prestanete pratiti ili da prestanete biti prijatelj s njima. Da, neki će se naljutiti i uvrijediti, što vas ne bi trebalo pretjerano zamarati. Neki neće ni shvatiti šta ste učinili. Očistite popis prijatelja i riješite se nepotrebnih obavijesti u svom životu.

Odmorite mozak

Jednako kao i oči, mozak ponekad zaslužuje odmor. Povremeno se isključite s interneta, odvojite se od tableta i mobitela i radite nešto drugo što vas veseli i opušta. Kuhajte, idite u prirodu ili trčite. Kažu da je trčanje fantastično za oslobađanje od stresa. Osim toga, to je vrijeme koje provodite bez telefona i interneta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.