ZDRAVLJE U KUĆI

Endokrini sistem je vrlo kompleksan: Kako hrana utječe na lučenje hormona

Avaz.ba

30.7.2018

Hormonalni balans može biti prilično komplicirana stvar jer endokrini sistem proizvodi više od 70 različitih hormona čije su funkcije prilično kompleksne. Glavna svrha hormona je da na neki način govore organizmu kako da funkcionira.

Vanjski faktori

Hormoni su odgovorni za kvalitet sna, ovulaciju kod žena, produkciju spermatozoida kod muškaraca, količinu energije, gubitak kilograma i gojenje, kao i za mnoge druge funkcije u organizmu. Na lučenje hormona može utjecati mnoštvo vanjskih faktora, od zagađenosti zraka pa do pojedinih namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da vratite hormone u ravnotežu je sigurno da iz upotrebe izbacite namirnice koje bi mogle izazvati disbalans.

* Mliječni proizvodi. Kad je u pitanju zdrav balans hormona, mliječni proizvodi su prvi na listi nepoželjnih namirnica. Oni su napravljeni od mlijeka životinjskog porijekla, a poznato je da svi sisari imaju poseban kompleksni koktel hormona u organizmu. Upravo iz tog razloga mlijeko je prilično bogato tim hormonima koji bi mogli utjecati na ljudski endokrini sistem.

* Šećer. Šećer ima najveći utjecaj na hormon koji se zove inzulin, jer kad konzumirate šećer, vaš organizam mora proizvesti više inzulina da bi ga pretvorio u energiju. Prevelika produkcija inzulina može dovesti do rezistencije, a vremenom i do dijabetesa tipa 2.

Zamjena za šećer

* Stevija. Iako važi za prirodni zaslađivač koji može biti sjajna zdrava zamjena za šećer, stevija nije baš najbolji izbor kad su u pitanju hormoni. Neka istraživanja su pokazala da ima snažan utjecaj na endokrini sistem, a, prema nekim podacima, u ranije doba se koristila za sprečavanje trudnoće kod žena. Stručnjaci kažu da je potrebno obaviti dodatna istraživanja o toj temi da bi se znao tačan utjecaj stevije na hormone.

Soja

Još jedna namirnica može djelovati kao disruptor hormona jer sadrži hemikalije koje identično kopiraju djelovanje estrogena u organizmu. To može izazvati razne probleme s hormonima i zdravljem reproduktivnih organa kao što su nekontroliran rast ćelija i pojačan rizik od raka dojke.

Crveno meso

Konzumiranje previše crvenog mesa može biti problematično, posebno kod žena koje su već imale problema s hormonima, poput sindroma policističnih jajnika. Istraživanja su pokazala i da hormoni iz crvenog mesa utječu na reguliranje nivoa testosterona, kako kod muškaraca tako i kod žena

Brašno

Rafinirano brašno koje sadrži manje hranjivih tvari od cjelovite pšenice i teško se probavlja loše utječe na hormone štitnjače. Rafinirano brašno ima visoki glikemički indeks te može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi. Bijeli hljeb, tjesteninu, peciva i žitne pahuljice zamijenite namirnicama od cjelovitog zrnja poput smeđe riže, ječma, kvinoje.

Brokula čisti

Prehrana mijenja način na koji tijelo funkcionira i može utjecati na hormonalne probleme. Jedna od takvih namirnica je i brokula. Ona obiluje fitohemikalijama di-indoli metanom koji organizam čisti od otrovnog oblika estrogena. Ta vrsta estrogena ima u prerađenoj hrani i pesticidima, a unosom u organizam uzrokuje niz hormonalnih promjena koje mogu rezultirati promjenom raspoloženja, depresijom i nekontroliranim debljanjem.

Kortizol i kafa

Kortizol je hormon stresa i može predstavljati veliki problem ženama koje pokušavaju smršaviti. Kad poraste, kortizol pospješuje pretvaranje šećera u krvi u mast, koja se dugoročno deponira. Smanjenje stresa u životu pomoći će obuzdavanju ovog hormona. Postoji još jedan uzrok pojačanog lučenja kortizola, a to je kafa, pa pripazite koliko je pijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.