ZANIMLJIVO

Majoneza čisti mrlje od vode, a votka nakit

Screenshot

nezavisne.com

28.7.2018

Nema potrebe bacati stvari samo zato što su stare ili jer su izgubile svoje prvobitni sjaj. Uz ovih nekoliko trikova, stvari koje imate već godinama će zablistati kao da su nove.

Tava za prženje

Skinite tvrdokorne mrlje sa dna tave, najčešće od zapečenog ulja, pomoću dva sastojka koja se često pojavljuju u receptima za kućna sredstva za čišćenje - sodom bikarbonom i sirćetom. Okrenite tavu naopako, pospite dno sodom bikarbonom i polijte sirćetom. Ostavite nekoliko minuta da mješavina nagrize zapečene dijelove potom oribajte spužvicom za suđe i operite.



Mrlje na madracu

U bocu s raspršivačem pomiješajte u jednakim omjerima sodu bikarbonu, deterdžent za pranje suđa i alkoholno sirće. Protresite, potom našpricajte mrlje na madracu. Uzmite običnu spužvicu za pranje suđa i istrljajte mrlje. Ostavite da se osuši.




Mrlje od vode na drvenom stolu

Na mrlje stavite majonezu i krpom skinite mrlje sa stola. Ako sto ostane mastan, obrišite ga mokrom pa suhom krpom. Cvijeće u vazi trajaće duže uz šećer, so, limunov sok i votku.


Kamenac u kupatilu

U bocu s raspršivačem ulijte tri decilitra koka kole i dva puta istisnite zubnu pastu. Protresite i pošpricajte površinu na kojoj se pojavio kamenac. Ostavite nekoliko minuta da kiselina nagrize kamenac, potom prebrišite krpom.


Rerna

U jednu i po šolju sode bikarbone dodajte jednu četvrtinu šoljice sirćeta i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Izvadite rešetke iz rerne i oribajte ih tom mješavinom. Pastu nanesite na stranice rerne i vrata, krpom ili četkom dobro izribajte i ostavite da odstoji preko noći, kako bi pasta upila masnoću. Uklonite krpom natopljenom u vodi.


Daske za rezanje

Drvene daske za rezanje izribajte pastom od sode bikarbone i malo vode, pa ostavite da odstoje desetak minuta i isperite pod vodom. Plastične daske za rezanje pospite krupnom solju pa izribajte polovinom limuna.


Tastatura za kompjuter

Barem svaki drugi mjesec izduvajte tastaturu pomoću kompresovanog vazduha (većina usisivača danas ima drugi otvor za izduvavanje pa je ovaj zadatak veoma lagan). Nakon izduvavanja, natopiti nekoliko štapića za uši u alkohol i proći dijelove između tipki. Tipke prebrišite krpom isto natopljenom u alkohol i nakratko ostavite da se osuši.


Nakit

Potopite nakit u čašu s votkom i ostavite da stoji pet minuta. Izvadite van, isperite vodom, obrišite i nakit će biti kao nov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.