ZDRAVLJE U KUĆI

Oklagijom na celulit

Nastala je devedesetih godina u Kolumbiji

"Zdravlje u kući"

27.7.2018

Masaža drvenim oklagijama, odnosno drvenim valjcima sličnima onima kakve koristimo za valjanje tijesta, nova je vrsta terapije za uklanjanje celulita, masaže i poticanja metabolizma.

Pravi naziv ove metode je maderoterapija, nastala je devedesetih godina u Kolumbiji, ali je do danas bila slabo poznata na našim prostorima. Tek je posljednjih godina postala jedno od najomiljenijih anticelulitnih tretmana.

Razlog tome je što je ova metoda, zbog načina i alata kojim se provodi, malo manje bolna od sličnih anticelulitnih masaža. Uz to, obavlja se predmetima od posve prirodnih materijala pa ne postoji rizik od alergije ili iritacije kože.

Ali to nisu jedine prednosti maderoterapije – najvažnija je ipak ona što odlično potiče rad metabolizma pa povoljno djeluje na cjelokupno zdravlje organizma.

Kako se izvodi maderoterapija

Maderoterapija se još naziva i masaža drvom. To je zato što su svi alati kojima se ona provodi napravljeni od prirodnog, drvenog materijala. Postoji dvadesetak različitih vrsta alata, koji, uz posebna ulja i posude, čini svu opremu za ovu terapiju.

Oblici i veličine masažera ovise o njihovoj namjeni. Svaki nečemu služi i razlikuju se oni kojima se masiraju bedra i trbuh, od onih za masažu lica. Iako je većina ovih alata valjkastog oblika, nisu svi jednaki.

Postoje i roleri, drvene šolje, masažeri u obliku dasaka i razni drugi alati čiji oblik odgovara njegovoj primjeni.

Razlikuju se tako tri vrste masaže oklagijama – masaža lica, masaža tijela i anticelulitna masažu. Svaka od navedenih terapija ima svoje posebne učinke.

1. Masažom lica potiče se stvaranje kolagena u koži lica, što rezultira ljepšim, svježijim izgledom, hidratiziranom kožom i smanjenju bora.

2. Kod masaže tijela masira se dio tijela koji je posebno sklon nagomilavanju masnih naslaga. One se razbijaju kako bi se uravnotežio oblik tijela.

3. A anticelulitnom masažom masira se više područja tijela sklonih celulitu, te se on tako uklanja.

No, uklanjanje celulita zapravo je samo produkt ove masaže. Ono što se njome zapravo radi je drenaža limfe. To znači da se stimulira njen rad i protok tekućina, kako bi one sa sobom iz tijela odvodile sve toksične i nepotrebne tvari.

Limfni sistem se iz mnogo razloga začepi i potrebno je potaknuti ga da ponovno proradi i počne obavljati svoju funkciju. Kada to učinimo masažom, uskoro počnemo gubiti na težini, potaknemo metabolizam i izbacivanje suvišnih masti, šećera i toksina, uglavnom putem znoja, urina i stolice.

 Kome se preporučuje maderoterapija

Iako je ova metoda vrlo učinkovita, a zbog načina izvođenja značajno manje bolna od klasičnih anticelulitnih masaža, maderoterapija se ipak ne preporučuje osobama s izraženim venama i kapilarima.

Budući da se terapija bazira na trljanju, osobama osjetljivijima na bol mogla bi biti neugodna, ali ništa što se ne može izdržati. Svima ostalim ova vrsta terapije nije posebno bolna.

Naravno, na mjestima gdje je celulit tvrdokorniji, masaža mora biti jača, pa se povremena bol može očekivati. Ali to je mala cijena za ljepotu i zdravlje koje slijedi.

Masaža drvenim oklagijama preporučuje se svima koji bi se željeli riješiti celulita, posebno ako se on nalazi samo na određenim mjestima na tijelu. Ipak, to nije jedino što se postiže masažom.

Vrlo je učinkovita i za otklanjanje boli u mišićima, pogotovo mišićima nogu i leđa. Uz to, potiče krvotok i rad limfnog sistema, pa je detoksikacija tijela još jedan bonus ove terapije.

Sve to dovodi do ubrzanja metabolizma i poboljšanja općeg zdravlja. Stoga se ova metoda preporučuje svima koji žele ojačati svoje zdravlje, bolje se osjećati i bolje izgledati!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.