ZDRAVLJE U KUĆI

Lijek protiv opadanje kose čuva i arterije?

Mminoksidil bi mogao pomoći kod ukručenih arterija

"Zdravlje u kući"

27.7.2018

Na cirkulaciju krvi u tijelu čoveka utiče protein elastin, koji pomaže održavanje elastičnosti tkiva, krvnih sudova, pluća, kože i ligamenata, ali se zbog starenja smanjuje, što vodi do ukočenosti arterija.

Zbog toga mogu nastati brojni problemi: visok pritisak, moždani udar, poremećaji funkcije mozga, kao i povećan rizik od iznenadne smrti. Ukoliko pate od određenih genetskih problema, mlađi ljudi takođez mogu imati povećani rizik.

Lijek koji bi povećao količine elastina u ljudskom tijelu još nije pronađen. Nedavna studija, međutim, tvrdi da lijek za ukočene arterije možda postoji nečemu potpuno neočekivanom - lijeku koji usporava opadanje kose.

Minoksidil, preparat razvijen kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća, popularan je kao tretman kod gubitka kose. Aplicira se direktno na kožu ili se prepisuje u oralnom obliku za održavanje normalnog krvnog pritiska.

Stručnjaci smatraju da ovi lijekovi stimuliraju rast kose tako što šire krvne sudove kako bi što više kisika i krvi došlo do folikula kose. Testirano je da li minoksidil može, uz smanjenje krvnog pritiska, isto tako pomoći relaksaciji arterija i povećanju njihovog prečnika.

- Rezultati naše studije pokazuju da je minoksidil smanjio funkcionalnu ukočenost arterija i povećao količinu elastina, navode naučnici sa Univerziteta Vašington, koji su sproveli studiju.

Veoma je značajno to što su se rezultati ispitivanje uspjeli održati nedjeljama pošto su ispitanici prestali uzimati lijek. Poboljšanja koja traju i povećanje elastina ukazuju da bi minoksidil mogao pomoći kod ukručenih arterija.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.