ZDRAVLJE U KUĆI

Bučino ulje kao lijek

"Zdravlje u kući"

27.7.2018

Bučino ulje se zahvaljujući velikom broju ljekovitih sastojaka smatra učinkovitim prirodnim lijekom. Dobiva se od koštica tikve, a zahvaljujući svom orašastom okusu daje posebnu aromu mnogim jelima.

 Bučino ulje za zdravlje 

Više je razloga zbog čega se ovo ulje sve više koristi kao prirodni lijek. Slijede ljekovita svojstva ulja:

1. Liječenje prostate – redovita konzumacija ulja pomaže kod problema povećane prostate. Dovoljna je jedna mala kašika dnevno za bolje zdravlje.

2. Bolja probava – djeluje i kao diuretik te odlično sredstvo za čišćenje organizma od parazita. Pomaže kod upale debelog crijeva i kod zatvora, a liječi i žgaravicu.

3. Zdravlje srca i krvnih žila – zahvaljujući oleinskoj kiselini smanjuje loš holesterol te pomaže boljem radu srca i krvnih žila.

4. Štiti bubrege – ljekovito ulje pomaže spriječiti oštećenje bubrega zbog dijabetesa.

5. Liječenje upale mokraćnog mjehura – uz pomoć ljekovitih sastojaka ublažava upale mjehura te potiče na mokrenje.

6. Liječenje kožnih bolesti – ublažava herpes i dermatitis.

Kako biste bili sigurni da imate kvalitetno ulje, najbolje je odabrati proizvod dobiven hladnim prešanjem ili cijeđenjem košpica, jer će se pomoću ove metode sačuvati vrijednosti iz sjemenki. Kako se radi o složenom postupku i cijena će biti viša.

 Priprema bučinog ulja

Jeste li znali da možete i sami napraviti ljekovito ulje? Od sastojaka vam je potrebno 2 kg sjemenki. Potrebno je narezati bundeve te izdvojiti sjemenke kako bi ih mogli očistiti. Nakon toga ih je potrebno oprati te osušiti.

Zagrijte rernu na 70 stupnjeva i stavite sjemenke na nekoliko minuta kako ne bi izgorjele. Izgnječite koštice kako biste istisnuli ulje. Procijedite ga i ulijte u tamnu bocu te ostavite 3 do 4 sedmice.

 Bučino ulje u kozmetici

Ulje od košpica tikve ima brojna ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju minerala, fitosterola te vitamina A i E. Pored toga što ga možete koristiti za liječenje brojnih bolesti kao i zaštitu organizma, može poslužiti i za masažu te njegu kose.

Bit će dovoljno nekoliko kapi koje ćete nakapati na dlanove te lagano utrljati na tijelo. Koža će nakon toga biti mekša. Mnogi ga koriste i kod suhoće vlasišta te problema s peruti. Uzmite 1 kašiku ulja i umasirajte u tjeme. Ostavite da djeluje 15 minuta te isperite.

Ulje se koristi u kozmetici za njegu noktiju, njegu problematične kože, njegu zrelije kože i ublažavanje hiperpigmentacija. Budući da je u pitanju prirodni antioksidans, omogućuje bolju cirkulaciju te povećava količinu kisika u koži. Koristi se za liječenje masne kože lica te smanjuje akne.

Korištenje u kulinarstvu

Poznato i ljekovito ulje ima višestruku primjenu, pa se tako može koristiti i u kulinarstvu. Može se koristiti kao dodatak jelima s povrćem, varivima, umacima i salatama. Savjetuje se korištenje u prirodnom obliku jer se pripremom na visokim temperaturama gubi velik dio hranjivih sastojaka.

Da biste mogli prepoznati takvo ulje znajte da je ono velike gustoće i zelene boje, dok mu okus vuče na sjemenke bundeve. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju na etiketu na kojoj jasno treba biti naznačeno da je ulje dobiveno procesom hladnog prešanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.