ZDRAVLJE U KUĆI

Bakterija ima, upale nema

"Zdravlje u kući"

26.7.2018

Urin je najčešće sterilan i ne sadrži nikakve bakterije. Malo broj bakterija se uvijek može naći u urinu zdrave osobe. No, veća količina bakterija može ukazivati na infekciju bubrega, mjehura ili uretre, a kada nemamo simptome tih bolesti onda govorimo o asimptomatskoj bakteriuriji.

Uzroci

Sve što sprečava mjehur od potpunog pražnjenja ili blokira protok urina može uzrokovati rast broja bakterija. Bit će potrebno napraviti neke pretrage kako bismo bili sigurno što je dovelo do tog stanja.

Do takve blokade može dovesti povećanje prostate, bubrežni kamenac ili tumor, a običnu asimptomatsku bakteriuriju ne treba liječiti nosioc trajnog katetera, dijabetičar ili starija osoba, ali je treba aktivno tražiti kod trudnica jer kod njih to može biti posebno opasno.

Blokade se najčešće javljaju kod žena jer je ženska uretra kraća, što olakšava bakterijama pristup mjehuru iz genitalnog ili rektalnog područja. To se može dogoditi za vrijeme spolnog odnosa ili brisanjem nakon obavljanja nužde.

Zato je dobro pripazizi na dodatne mjere higijene, posebno za vrijeme spolnog odnosa, ako ste osjetljiviji. Pripazite na brisanje nakon velike nužde kako ne bi bakterije iz rektalnog dijela prešle u mjehur. Bakterije ponekad mogu ući kroz krvotok, ali to je rijetko.

Najčešće do toga dolazi ako osoba ima blokadu mokraćnog sistema poput bubrežnog kamenca, ako je žena trudna jer infekcija može biti uzrok preranog poroda ili male porođajne težine djeteta i ako će se provoditi pretrage na mjehuru ili će osobi biti operiran neki od mokraćnih organa.

 Dijagnoza

ošto se radi o infekciji koja nema simptome, jer bakterije u urinu u ovom slučaju ne izazivaju simptome, najčešće će se otkriti davanjem uzorka urina na pretrage ili pomoću krvnih pretraga.

Pokaže li više ponovljenih pretraga da u urinu imate bakterije, bit ćete poslani na dodatne pretrage, a postoji mogućnost i da ćete morati obaviti rendgen ili ultrazvuk bubrega.

Prije nego što ćete dati urin preporučuje se pojačana higijena genitalnog područja. Genitalno područje dobro operite vodom, ali nemojte koristiti sapun. Da biste dobili najbolji rezultat, na pretragu je potrebno dati srednji mlaz urina.

Srednji mlaz urina postići ćete tako da nakon što krenete mokriti, nakon nekoliko sekundi zadržite mlaz i ostatak skupite u čašu. Liječnik će vam naglasiti trebate li na još nešto posebno pripaziti s obzirom na vaše stanje.

 Liječenje

Ako ste inače zdravi, asimptomatska bakteriurija ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje. No, ako patite od nekih poremećaja, bolesti ili ste trudni, asimptomatska bakteriurija bi u tim slučajevima mogla predstavljati problem za vaše zdravlje. Stoga će vam liječnik vjerojatno prepisati antibiotik.

Liječenje antibiotikom bit će potrebno kod:

- trudnoće – infekcija mokraćnog mjehura može dovesti do preranog poroda ili do male porođajne težine djeteta;

- pretraga i operacija – ako morate obaviti još neke pretrage mjehura ili ćete operirati neke dijelove mokraćnog sistema;

- blokade mokraćnog sistema – ovo se najčešće događa kod bubrežnog kamenca.

Osobe koje se liječe antibioticima moraju na ispitivanje ponovo dati mokraću nakon što popiju sve lijekove, a u nekim slučajevima se može i redovito kontrolirati urin uz pomoć brzih kućnih testova, a to predstavlja najbolju terapiju. Liječnik određuje koji je najbolji način liječenja.

 Prevencija

Bakterije u urinu se mogu spriječiti:

1. redovitim mokrenjem i potpunim pražnjenjem mjehura,

2. mokrenjem prije i poslije spolnog odnosa,

3. izbjegavati usku odjeću na području genitalija,

4. održavati čistoću vaginalnog područja,

5. nositi pamučno donje rublje i

6. ne nositi dugo mokar kupaći kostim.

Važno je otkriti bakterije u urinu na vrijeme, a pošto u ovom slučaju ne dolazi do simptoma, važno je da redovito obavljate kontrole krvi i urina. Samo tako ćete biti sigurni da je sve u redu.

Treba li piti više vode

Puno sebi možete pomoći i tako da pijete puno vode, ali prije se svakako posavjetujte s liječnikom. Također, pitajte ga je li potrebno izbjegavati još neke aktivnosti za vrijeme oporavka i koliko će vam biti potrebno da se oporavite i vratite aktivnostima koje volite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.