ZDRAVLJE U KUĆI

Kada planirati trudnoću

"Zdravlje u kući"

25.7.2018

Ako razmišljate o roditeljstvu, vjerovatno je puno stvari o kojima razmišljate. Priprema za novorođenče uključuje i velike promjene u životu. Na samom vrhu liste je zdravlje koje mora biti savršeno. Samo dobro fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje osigurat će zdravu trudnoću i zdravo životno okruženje za dijete.

Ovo su neke zdravstvene provjere koje trebate obaviti prije nego odlučite postati roditelj.

Rutinski pregled

Rutinska ginekološka kontrola veoma je važna i to iz više razloga. Važno je obaviti testiranje na rak grlića maternica i to papa testom, ili na rak dojke uz pomoć mamografije jer rak dojke ponekad može brzo napredovati u trudnoći.

Također, preporučuje se testirati na spolne bolesti jer su upravo one jedan od uzročnika neplodnosti. Upalna bolest zdjelice je uobičajena bolest uzrokovana seksualno prenosivim infekcijama, uključujući gonoreju, klamidiju i sifilis.

Svaka od ovih spolno prenosivih bolesti može uzrokovati ozbiljne i potencijalno dugoročne reproduktivne probleme koji uključuju hroničnu bol u zdjelici i neplodnost.

 Historija bolesti

Da biste osigurali svoje zdravlje i djeteta prije trudnoće, važno je temeljito pregledati vašu medicinsku historiju i to sa svojim liječnikom kako biste se uvjerili kako nemate nikakvih problema niti rizik od bolesti vašeg djeteta.

Dijabetes, visoki krvni pritisak, astma, poremećaji zgrušavanja krvi i bolesti štitnjače utječu i na vaše zdravlje i zdravlje beba. Čak i ako ste naizgled savršeno zdravi, tokom trudnoće moguće je razviti visoki krvni pritisak, što dovodi do rizika od preeklampsije ili eklampsije.

Bitna je i porodica

Osim vaše historije bolesti veoma važnu ulogu igra i historija bolesti vaše porodice. Ako u porodici imate više članova koji pate od dijabetesa, razmislite o testiranju.

Dijabetes u trudnoći može dovesti do poremećaja u porođaju, problema s rastom, pa čak i smrti fetusa, a nakon rođenje djeteta dijabetes može uzrokovati bolesti bubrega, srca, te pogoršanje vida. Postoje različiti načini za testiranje dijabetesa, ali većina ih uključuje jednostavni test krvi.

 Vakcinacija

Morate voditi računa o tome jeste li se na vrijeme cijepili i jeste li imuni na određene bolesti. Ako u trudnoći pokupite rubeolu i varicellu, one mogu uzrokovati teške smetnje u porođaju. Ako niste sigurni jeste li imuni na ove viruse, vaš liječnik može izvršiti brzu krvnu provjeru.

 Psihološka stabilnost

Roditeljstvo znači obavezu imati i puno strpljenja. Ponekad zbog previše obaveza i nedostatka vremena možete upasti u depresiju, a ona može ometati vezivanje za dijete kao i brigu o njemu. Zato nije loše prije trudnoće porazgovarati sa iskusnim psihologom.

 Režim vježbanja

Umjerena i redovita vježba temelj je za dobro zdravlje tokom i nakon trudnoće, ona pomaže kod održavanja zdrave težine i metabolizma šećera u krvi, podržava vaš imunološki sistem i smanjuje rizik od bolest srca. Preporučuje se da tokom trudnoće redovito vježbate, ali naravno uz odobrenje vašeg liječnika.

Lijekovi i alkohol

Jedan od vodećih uzroka komplikacija tokom trudnoće je zloupotreba alkohola i lijekova. Ne samo da ti lijekovi sadrže kemikalije koje su štetne tokom razdoblja pretplaniranja i trudnoće, već i utječu na kvalitetu sperme i konačno sposobnost oplodnje. Korištenje marihuane također je podjednako štetno.

 Pušenje

I pušenje utječe na plodnost. Muškarci koji puše imaju manji broj spermija, a žene koje puše povećavaju rizik od spontanog pobačaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.