ZDRAVLJE U KUĆI

Sedmaši iz BiH sve manje se kreću i prekomjerno jedu slatkiše

Avaz.ba

26.7.2018

Djetinjstvo je vrijeme kada se formiraju životne navike. S ciljem pružanja podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija, kompanija „Nestlé“ provodi projekt „Zdravo!“, koji educira djecu o osnovnim postulatima pravilne prehrane i važnosti redovnog bavljenja tjelesnom aktivnosti. Atletski savez Bosne i Hercegovine i kompanija „Nestlé Adriatic“ partneri su u projektu, kojim je tokom šest godina obuhvaćeno oko 10.000 sedmaša, odnosno njih više od 2.549 u ovoj školskoj godini. Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje o pravilnoj prehrani za prosječno 18,50 posto.

Zdraviji život

- Projekt „Zdravo!“ dio je globalne inicijative „Nestléa“ za zdraviju djecu, a koja, osim edukacije, uključuje i razvoj zdravijih proizvoda u budućnosti, kao i savjetovanje porodica o namirnicama i vježbanju. Naš cilj je da do kraja 2030. godine 50 miliona djece vodi zdraviji život, a on se može postići samo zajedničkim djelovanjem javnog i privatnog sektora – izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija „Nestlé Adriatica“.

 Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti ove godine proveli su stručnjaci s Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu i Centra za obrazovanje i poduzetništvo.

Istraživanje je pokazalo da preporučenih pet obroka dnevno ima samo 21,6 posto učenika. Čak 9,5 posto učenika odgovorilo je da stalno nešto jede, odnosno da ne jede u obrocima. Najviše sedmaša (63,4 posto) jede hranu koju donese od kuće. Nešto manji udio učenika, 15,6 posto se hrani u školskoj kuhinji, dok 8,1 posto učenika kaže da u školi jede nešto drugo. No, čak 5,4 posto učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a posebno je zabrinjavajući podatak da 7,6 posto učenika najćešće jede slatkiše i grickalice u školi.

Svaki dan voće jede 26,7 posto, a povrće 26,5 posto učenika, dok mlijeko i mliječne proizvode konzumira 33,1 posto učenika. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna. Jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 25 posto učenika, slane grickalice svaki dan jede njih 19,7 posto, a gazirane sokove svaki dan pije 14,1 posto učenika.

Brojni talenti

- Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koji pokazuju kako je samo 30,4 posto učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan, dok je vrijeme provedeno pred ekranima u porastu. Atletski savez Bosne i Hercegovine godinama kroz projekt „Zdravo!“ učenike potiče na bavljenje tjelesnom aktivnosti te ih uči o povezanosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti s dobrim zdravljem. Značaj projekta posebno se ogleda u tome što u svom sportskom dijelu okuplja broj djece koji nijedan klub u državi ne može okupiti. Na taj način otkrili smo brojne talente koji su sada postali i reprezentativci naše zemlje poput Nikolije Stanivuković, Lamije Pašalić, Kanite Bilić i Borislava Dragoljevića – rekao je Nebojša Matijević, selektor muških atletskih reprezentacija BiH, zadužen za koordinaciju projekta „Zdravo!“.

Dodatno, stalno o svojoj tjelesnoj težini razmišlja čak 32,1 posto učenika i učenica. Da je normalne tjelesne težine misli 64 posto učenika i učenica. Da ima prekomjernu tjelesnu težinu smatra 20,7 posto sedmaša, dok njih 11,6 posto misli da su mršavi. Istraživanje je pokazalo i da se 13,1 posto učenika izjasnilo da je trenutno na dijeti.

Dio globalnog projekta

Bh. program „Zdravo!“ dio je globalne „Nestlé“ inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam miliona djece godišnje. „Nestlé“ ovaj projekt provodi i u Srbiji te Hrvatskoj, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije danas je veći od 59.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije te je, promatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regiji.

Važnost projekta „Zdravo!“ prepoznali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske te Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Porast znanja

Najveći porast u znanju zabilježen je u OŠ „Skender Kulenović“ iz Tuzle, učenici iz OŠ „Ilići“ iz Mostara nagrađeni su za najbolji kreativni rad na temu pravilne prehrane, dok su najbolja ostvarenja u sportu ostvarili dječaci i djevojčice iz OŠ „Sokolac“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.