ZDRAVLJE U KUĆI

Šetnjom se troše kalorije

"Zdravlje u kući"

25.7.2018

Fizička aktivnost u trajanju od pola sata dnevno trebala bi biti rutina. Međutim, ako niste u kondiciji, najbolja fizička aktivnost kojoj bi se trebali posvetiti jeste svakodnevna šetnja u trajanju od pola sata.

I stručnjaci tvrde da je svakodnevno pješačenje brzim korakom najbolji način fizičke aktivnosti. Šetnjom možete ojačati mišiće nogu, ali i ostatka tijela.

Šetnjom nedjeljno možete izgubiti i do kilogram, a šetnjom u trajanju od 60 minuta brzinom od oko 7,5 kilometara na sat izgubit ćete još više.

Dok šetate, možete raditi i sljedeće vježbe:

- Iskorakom ćete ojačati mišiće nogu i zadnjice. Početni položaj je u iskoraku, a prsti prednje noge blago su podignuti. Ruke su na bokovima.

Polako spuštajte koljeno pod uglom od 90 stepeni, od jednog do dva centimetra iznad tla, pa se vratite u početni položaj. Leđa moraju svo vrijeme biti ispravljena.

Vježbu radite u tri serije od 15 do 20 ponavljanja. Ponovite vježbu sa suprotnom nogom.

- Podizanje noge u stranu. Stanite i postavite tijelo u uski raskoračni stav. Leđa moraju biti prava, jedna ruka naslonjena na zid, a druga na boku.

Polako podižite nogu u stranu, tako da ostane ravna u koljenu, dok su prsti zategnuti u pravcu ispružene noge. Vratite nogu u početni položaj. Bitno je ne savijati leđa i čvrsto se osloniti na zid.

Vježbu ponovite 10–15 puta u tri serije. Isto važi i za drugu nogu.

Naravno, ima još mnogo vježbi, poput čučnjeva, čučanj-skokova, izdržaja u čučnju i slično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.