ZDRAVLJE U KUĆI

Polen i plijesan kako ih izbjeći

"Zdravlje u kući"

23.7.2018

Alergije nisu „specijalnost“ samo proljeća, ona osjetljive na polen i plijesan muči praktično tokom cijele godine. Navedeni dvojac spada u najčešće izazivače alergijskih reakcija, a uzimanje lijekova možete smanjiti ako ove neprijatelje naučite izbjegavati.

Polen je prah zelenkasto žute boje. Pomaže drveću, cvijeću i travama u oplodnji i razmnožavanju. Tokom proljeća probleme uzrokuje polen drveća, a tokom ljeta polen trava i korova.

Plijesan je alergen jednako kao i polen. No, plijesni je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tokom jula, a u hladnijim tokom jeseni.

Izbjegnite alergene u prirodi

Ako osjećate ozbiljne alergijske reakcije na polen i plijesan, vjerovatno ćete htjeti ostati zatvoreni u svom domu i to zatvorenih prozora sve od aprila do novembra.

Naravno, to neće funkcionirati. A plijesan i polen će pronaći svoj put do vašeg doma. Šta onda možete napraviti?

- Planirajte svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito.

- Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenome nakon kiše.

- Izbjegavajte aktivnosti na otvorenome tokom suhih, vrućih i vjetrovitih dana.

- Nivo polena najviši je u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenome planirajte u popodnevnim satima.

- Kada dođete izvana, svu svoju odjeću stavite na pranje, okupajte se i obucite čistu odjeću, naročito ako ste išli na izlet u prirodu ili vrtlariti.

Izbjegnite alergene u svom domu

Biti u zatvorenome ne znači da ste sigurni. Postoje brojni alergeni u vašem domu, bez obzira na to koliko pazite. Šta onda možete napraviti?

<195> Ljubimci, djeca i vaša obuća mogu unijeti polen u vaš dom, a tepisi i otirači taj polen mogu zadržati. Najbolje bi bilo ukloniti sve tepihe kako biste redovito mogli prebrisati podove i smanjiti nivo polena.

- Zatvorite sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Ako je vruće, rashladite dom na neki drugi način.

- Nemojte odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani. Unijet ćete sav polen i alergene u svoj dom, a kasnije ćete imati bliski kontakt s njima.

- Izujte se čim uđete u dom, nemojte obuveni hodati po kući. Na taj način nećete širiti polen (a ni bakterije i prljavštinu) koji se zadržao na obući.

- Redovito brišite prašinu jer može sadržavati i polen. Brisanjem prašine ćete osvježiti dom i smanjiti nivo polena.

- Pripazite na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovito ih zračite i održavajte ih što je više moguće suhima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.