ZDRAVLJE U KUĆI

Parkinsonova bolest ima svoju manje vidljivu stranu

"Zdravlje u kući"

21.7.2018

Osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti, uz motoričke simptome često se susreću i sa onim nemotoričkim, poput poremećaja sna, osjećaja anksioznosti, a kod nekih pacijenata se razvijaju i depresija i demencija.

Motorički simptomi Parkinsonove bolesti su drhtavica ruku i nogu, usporenost pri obavljanju svakodnevnih radnji, ukočenost pojedinih dijelova tijela, nestabilnost.

 Anksioznost i depresija

Premda je riječ o neurodegenerativnoj bolesti, ona uz motoričke uzrokuje kognitivne, psihijatrijske, autonomne i senzorne poremećaje.

Najrasprostranjeniji psihijatrijski poremećaj u ovom slučaju je depresija, koja se javlja kod 40 procenata oboljelih, dok se kod otprilike isto toliko bolesnika razvija demencija. Kod mnogih pacijenata prisutan je i stalan osjećaj anksioznosti.

Udruženje njemačkih neurologa (BDN) podsjeća na dobre rezultate liječenja anksioznosti i depresije kognitivno bihejvioralnom terapijom, a u težim slučajevima se propisuju lijekovi, antidepresivi.

Uz redovno vježbanje i fizikalnu terapiju, simptomi ovih psihijatrijskih poremećaja se, kod većine bolesnika, poboljšavaju.

Njemački neurolozi preporučuju i druge fizičke aktivnosti: šetnju, bavljenje jogom, meditacijom, plesom, a pomaže i muzikoterapija.

Još jedan od netipičnih simptoma Parkinsonove bolesti je poremećaj spavanja.

 Higijena spavanja

Kod njega je važno voditi računa o odgovarajućoj higijeni spavanja, o odlasku na spavanje i buđenju po mogućnosti u isto vrijeme, o kvalitetnom krevetu i jastuku, odgovarajućoj temperaturi prostorije.

Treba svakako izbjegavati kasne i obilne obroke, obavezno izbjegavati uznemirujuće televizijske sadržaje prije spavanja, a posvetiti se meditaciji, slušanju opuštajuće muzike...

Njemački liječnici ističu da im je vrlo važno što ranije prepoznati sve navedene simptome. Informacije o simptomima treba prikupiti od samog bolesnika, ali i od članova njegove porodice ili njegovatelja.

Pri liječenju potrebno je individualno pristupiti svakom bolesniku, u zavisnosti od njegovog životnog doba i stepena težine bolesti. Veoma je važno oboljelima pružiti maksimalnu podršku, što se očekuje od liječnika i od članova porodice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.