ZDRAVLJE U KUĆI

Koji su uzroci pojačane maljavosti

"Zdravlje u kući"

20.7.2018

Pojačani rast dlaka kod žena zove se hirzutizam, što podrazumijeva pretjeranu maljavost na bradi, prsima, ramenima i donjem dijelu trbuha. Iako hurzitizam sam po sebi nije opasan, može biti znak da organizam žene ne funkcionira kako treba. Mogući uzroci su:

1. Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su najčešći "krivac" za pojavu dlačica na bradi. Prevelika količina muških polnih hormona u ženskom tijelu jeste uzrok ove pojave. Takođe, hormone mogu poremetiti i neodgovarajuće pilule za kontracepciju.

Trudnoća je period u kojem su hormoni također u neravnoteži, ali problem će se riješiti kada se hormoni opet vrate u normalu.

2. Genetika

Višak dlačica kod žena ponekad se pojavljuje kao rezultat genetike. Ukoliko majka ili baka ima nešto više dlačica po licu, ženski potomci bi mogli naslijediti ovaj problem.

3. Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje. Ipak, sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika.

Ukoliko tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini i neplodnost, to su znaci da najvjerovatnije postoji cista koju bi trebalo pregledati na ginekološkom pregledu.

4. Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu. Ponekad se pojavljuju tokom menopauze, jer tada opada nivo estrogena.

5. Kušingov sindrom

Prevelika količina hormona stresa - kortizola, ponekad je uzrok pojave Kušingovog sindroma. Pacijenti sa ovim sindromom često imaju povišen krvni pritisak, šećer i pojačanu maljavost tijela.

6. Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlijezda zbog potpunog ili djelomičnog manjka određenih enzima u tijelu ponekad je povezana sa pojačanom maljavošću. Ovo stanje se uglavnom rano dijagnosticira i rijetko ostaje neotkriveno u kasnijoj životnoj dobi.

Pojačana maljavost nije rijetka pojava, većinom je to estetski problem, ali ponekad može biti i pokazatelj problema sa zdravljem. Rješenje u svakom slučaju nije depilacija, već se najprije treba posavjetovati sa liječnikom koji će utvrditi uzrok i ponuditi rješenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.