SAVJETI

Sunčajte se pametno: Greške koje činimo izlažući kožu

Avaz.ba

21.7.2018

Jedva smo dočekali ljetne dane da izmilimo na tople sunčeve zrake i uživamo u upijanju toplote. Ali, koliko god uživali na suncu, ne znači da pritom morate biti neoprezni, jer koža pamti pa vrati svaki trenutak proveden na suncu bez adekvatne zaštite. Kako pritom ne biste upali u klasične zamke i poveli se za nekim od čestih mitova o sunčanju, treba paziti na neke česte greške kada je riječ o izlaganju suncu.

Tamnoj koži ne treba krema za sunčanje

Iako tamnijoj koži treba duže vremena da pocrveni na suncu, ona je svejedno izložena oštećenjima uzrokovanim djelovanjem sunca. Savjet je – svakako nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, jer se karcinom kože javlja i kod osoba tamnije puti, jednako kao i kod onih svjetlije.

Sa SPF 50 ne treba brinuti

SPF se mjeri u laboratorijskim uvjetima, ali primjena u stvarnom životu mnogo je drugačija. Preporuka za nanošenje krema za zaštitu od sunca je jedna kašičica za izložene dijelove tijela s ponovnom primjenom svakih dva sata ili nakon kupanja i znojenja. Ako ne koristite preporučenu količinu nego jednom nanesete kremu za sunčanje i osjećate se sigurno tokom cjelodnevnog boravka na plaži, SPF se dramatično smanjuje.

Tamniji ten je zdraviji

Nema ništa zdravo u vezi s prekomjernim izlaganja suncu. I sunčeva svjetlost i solarij emitiraju ultraljubičaste zrake povezane s rakom kože.

Sunčanje daje vitamin D

Umjesto dugotrajnog sunčanja, uživajte u sunčanom danu u hladu, noseći zaštitnu odjeću i primjenjujući druge mjere zaštite od sunca, a vitaminom se možete osigurati i putem prehrambenih izvora poput mlijeka, žitarica i jogurta, kao i lososa, skuše i tune.

Podloga

Za ćelije kože, svako tamnjenje i preplanulost označavaju oštećenja na ćelijskom nivou koja zahtijevaju obnovu. Ponavljanje ove situacije kroz cijeli životni vijek uzrokuje ćelijske mutacije i može dovesti do raka kože. Zbog toga je važno uvijek zaštititi kožu kremama za sunčanje. Čak i onda kada mislite da na slabom suncu pravite „podlogu“ za pravo sunčanje.

U autu

Zaštita od sunca potrebna je gdje god se nalaze prozori, pa tako i u automobilu i uredu. Staklo samo blokira UVB zrake, a ne i UVA, one koje su povezane s ubrzanim starenjem i povećanim rizikom od melanoma. Zato birajte kreme koje štite od UVA i UVB zračenja i redovno ih nanosite.

Kupaći kostim

Kada sunce obasjava vašu kožu na jednom mjestu i izazove oštećenje, ta se šteta vrlo složenim procesima prenosi kroz vašu kožu, čak i na mjesta koja nikad nisu vidjela sunce. Dakle, kupaći kostim nije zaštita. Zato tokom pregleda kože vaš dermatolog provjerava vaše vlasište i druga, suncu teško dostupna mjesta, jer nijedan dio vaše kože nije imun na melanom. U stvarnosti možete dobiti rak kože na bilo kojem mjestu ako ste bili izloženi štetnom ultraljubičastom zračenju.

Stara krema

Provjerite rok trajanja kreme – u pravilu je od 9 do 12 mjeseci. Korištenje stare kreme za sunčanje nikako nije dobra ideja, jer aktivni sastojci krema za sunčanje nestaju tokom vremena, što znači da zaštita više nije zagarantirana.

Poseban oprez

Poseban oprez pri izlaganju suncu trebaju imati osobe koje su izložene visokom riziku od raka kože:

1. Ljudi s vrlo svijetlom kožom koji lako izgore

2. Osobe s ličnom ili porodičnom historijom raka kože

3. Osobe sa mnogo madeža

4. Osobe koje koriste imunosupresivne lijekove


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.