ZDRAVLJE U KUĆI

Tajne uspješnog mršavljenja: Ubrzajte metabolizam, kilogrami će nestajati

Avaz.ba

20.7.2018

Metabolizam je proces koji se odvija u ljudskom organizmu i kojim naše tijelo sve ono što unosimo pretvara u energiju. Tokom tog procesa kalorije iz hrane i pića u kombinaciji s kisikom oslobađaju energiju koja nam je potrebna za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Unos kalorija

Kod nekih ljudi metabolizam je brži, a kod nekih sporiji. Ipak, metabolizam ovisi o mnogim faktorima te je sklon varijaciji. Na svu sreću, možemo ga donekle kontrolirati i ubrzati. Ubrzavanje metabolizma vrlo je važno onima koji se bore s viškom kilograma.

Neki od faktora koji mogu utjecati na metabolizam ljudskog tijela jesu mišićna masa, učestalost obroka, genetsko naslijeđe, nivo stresa, prehrana i nivo tjelesne aktivnosti. Osim toga, bitno je napomenuti i da se metabolizam usporava kako starimo. Nasreću, čak i ako primijetite da vam se metabolizam usporio, možete ga ubrzati.

Želite li smršaviti, trebali biste smanjiti unos kalorija. Ipak, da bi tijelo moglo normalno funkcionirati i obavljati sve svoje funkcije, potrebna mu je hrana. Kada unesete manje kalorija nego što je potrebno (1.200 kalorija je minimalna količina koja se preporučuje većini žena), metabolizam se usporava i počinje skladištiti masti. Jedite dovoljno, tako da ne budete gladni, savjetuju stručnjaci.

Više obroka

Da bi metabolizam stalno bio zaposlen, najbolje je tokom dana imati tri glavna obroka i dva manja međuobroka.

S razlogom se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu. Naime, želite li da vam metabolizam radi kako treba, najbolje ga je potaknuti odmah ujutro. To znači da biste u svoju svakodnevnu rutinu trebali uvesti doručak. Također, to će vam omogućiti da se osjećate energičnije tokom dana. Najbolje je za doručak jesti proteine, a idealan obrok su žitarice s jogurtom.

Kafa i čaj

Kofein je veoma dobar stimulans, pa tako potiče i rad metabolizma te sagorijevanje kalorija. Preporučuje se i zeleni čaj, koji sadrži katehin – antioksidans koji pozitivno utječe na rad metabolizma. Kafu i čaj najbolje je piti bez ikakvih dodataka.

Dovoljno vlakana

Istraživanja su pokazala da određena vrsta vlakana može potaknuti sagorijevanje kalorija, i to čak i do 30 posto. Studije su otkrile da žene koje unose veću količinu vlakana kroz prehranu, imaju manje problema s nakupljanjem kilograma. Cilj je unositi oko 25 grama vlakana na dnevnom nivou.

Hidratacija je ključna

Čak i šest čaša vode dnevno može vam pomoći da probudite svoj uspavani metabolizam. Kada je gubljenje kilograma u pitanju, hidratacija je ključna, zato svakako uvijek kraj sebe imajte bocu s vodom.

Željezo

Željezo je potrebno jer prenosi kisik mišićima koji sagorijevaju kalorije. Žene su posebno osjetljiva grupa, jer gube željezo prilikom menstrualnog krvarenja pa je potrebno održavati nivo željeza. Ne dobivate li dovoljne količine željeza, vaš će metabolizam biti usporen te ćete osjećati umor. Najveće količine željeza nalaze se u školjkama, mesu, špinatu i grahu.

Izbjegavajte alkohol

Alkohol sadrži mnogo kalorija i negativno utječe na rad metabolizma, odnosno usporava ga. Dakle, želite li smršaviti te ubrzati rad svog metabolizma, klonite se koktela i drugih alkoholnih napitaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.