NAŠA TEMA

Zaštita kože: Kreme s visokim zaštitnim faktorima, šešir, naočale i lagana odjeća

Z. KARIĆ

19.7.2018

Dolaskom ljetnih mjeseci svi jedva čekaju otići na plažu i uživati u sunčanju. Međutim, važno je ne zaboraviti zaštititi kožu od štetnih UV zraka. Osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom izlaganja kože suncu su upotreba preparata s visokim zaštitnim faktorima, nošenje kapa, šešira, naočala i lagane, bijele odjeće.

Važan segment

Suncu se najbolje izlagati tokom jutra do 11 sati i poslijepodne iza 17 sati. Stručnjaci napominju kako je važno prije izlaganja suncu kožu zaštititi kremama s visokim zaštitnim faktorom, a ne treba zaboraviti ni na zaštitu osjetljivih dijelova kao što su nos, uši i usne.

- Zaštitne kreme su vrlo važan segment u prevenciji nastanka karcinoma kože, kao i malignog melanoma kože. Oznaka SPF je vrijeme koje ta krema štiti od UV zraka. Vrlo je važno poznavati vlastiti tip kože. Prvi i drugi tip kože je izrazito svijetla koža, koja je najosjetljivija na djelovanje UV zraka i zahtijevaju posebnu pažnju i zaštitu – kaže dr. Faruk Alendar, specijalista dermatovenerolog u ordinaciji „Dr. Alendar“.

Kremu, dodaje, treba razmazati po koži u dovoljnoj količini, jer ukoliko se nanese pretanak sloj, to može smanjiti njenu učinkovitost za čak 50 posto.

Kremu sa zaštitnim faktorom treba nanijeti 20 do 30 minuta prije izlaganja suncu i ponavljati to svaka dva sata. Oni sa svijetlom kožom trebaju uvečer nanijeti zaštitnu kremu koju će koža tako potpuno apsorbirati. Potom sljedećeg dana pola sata prije izlaska na sunce nanijeti uobičajenu dozu kreme.


- Posebnu pažnju treba obratiti na malu djecu, jer se danas oni smatraju najrizičnijom grupom za nastajanje karcinoma kože i malignog melanoma – rekao je dr. Alendar.

Balzam za usne

Također, uvijek treba imati balzam za usne sa zaštitnim faktorom najmanje 15. Osim kože, potrebno je zaštititi glavu, dekolte, nos i ruke pa se preporučuju slamnati i platneni šeširi uz obavezno nanošenje zaštitne kreme na sve istaknute dijelove tijela.

Također, štetno UV zračenje može uzrokovati opekline, sivu mrenu, pa i rak očiju te je zbog toga potrebno imati i kvalitetne sunčane naočale, a najbolje je birati one koje imaju deklaraciju na kojoj piše da blokiraju 99 ili 100 posto UVA i UVB zraka. Tu je i zaštita adekvatnom odjećom koja se smatra jednim od najboljih načina izbjegavanja štetnih UV zraka, ali uz obavezno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Javiti se ljekaru

- Osnovna poruka je ne plašiti se javiti dermatologu ukoliko primijetite neke promjene na koži. Postoji bezbroj benignih ili dobroćudnih promjena koje se mogu vrlo jednostavno i efikasno odstraniti – istakao je dr. Alendar.

Ni hlad ne pomaže protiv UV zraka

Sunčanje u hladu suncobrana ili krošnje drveta nije nikakva zaštita od UV zraka, jer one dolaze sa svih strana, odbijajući se o pijesak, snijeg, beton i druge površine. Iako se UV zrake ne mogu odbijati o vodu, one lako prolaze kroz nju pa ni tokom plivanja niko nije zaštićen od sunca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.