ZDRAVLJE U KUĆI

Česta infekcija tokom ljetnih mjeseci: Bolno plivačko uho

Avaz.ba

18.7.2018

Upala vanjskog uha, upala zvukovoda ili plivačko uho je upala kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Upalu ušne školjke uzrokuju bakterije ili gljivice, a liječi se antibioticima.

Ušni vosak

Uzrokovana je zadržavanjem vode u zvukovodu i smanjenom količinom ušnog voska. Naziva se još i otitis externa, a može prijeći i u hroničnu infekciju ako se ne liječi. Posebno je česta ljeti, kada zbog kupanja u moru i bazenima voda lakše dospije u uho.

Upalu vanjskog uha najčešće uzrokuje zadržavanje vode u zvukovodu zbog plivanja ili tuširanja. Česta je kod plivača i kupača pa se naziva i plivačko uho. Ostali uzroci za upalu zvukovoda mogu biti:

* Šamponi, balzami i ostali preparati za pranje kose koji mogu nadražiti kožu uha,

* Tvari poput laka za kosu ili parfema,

* Bolesti kože poput seboreje, psorijaze ili ekcema,

* Prekomjerno znojenje,

* Oštećenje uha štapićima za uši.

Kada se voda zadržava u uhu, luči se manje cerumena (ušne masti) koja je prirodna zaštita od infekcija. Također, učestalim čišćenjem ušiju, ušna mast sve se više potiskuje te tako ne može spriječiti infekcije.

Tanka koža

Posljedica ovih uzroka je oštećenje tanke kože vanjskog uha. Mjesto oštećenja dopušta ulazak i razmnožavanje bakterija i gljivica u najpovoljnijim uvjetima.

Bakterije koje uzrokuju upalu vanjskog uha su: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, gljivice Candida albicans i Aspergillus niger.

Simptomi

Simptomi upale zvukovoda mogu varirati, pa tako postoje blaži i teži. Na početku se pojavljuju: svrbež, crvenilo, bol na dodir, osjećaj ispunjenosti u uhu.

Kompliciranjem infekcije počet će se javljati: jaka bol, crveno i otečeno uho, otečeno i bolno uho, oticanje limfnih čvorova na vratu, iscjedak neugodnog mirisa, oslabljen sluh na jedno uho i zvonjava u uhu.

Temperatura

Temperatura se javlja kao simptom već uznapredovale upale ušne školjke. Ona pokazuje da se tijelo intenzivno pokušava boriti protiv prevelikog broja uzročnika infekcije. Ako uz svrbež, crvenilo i ostale početne simptome doživite pojavu temperature ili otoka limfnih čvorova, odmah se javite ljekaru.

Kod djece

Kada djeca pate od upale uha, često se radi o upali srednjeg uha. To se događa ponekad kada je dijete prehlađeno. Upala ušne školjke ili upala vanjskog uha kod djece se događa poslije plivanja ili oštećenja osjetljive kože uha. Tada voda zaostane u zvukovodu i takva je pogodna za razmnožavanje mikroorganizama.

Ljekar će propisati terapiju antibioticima koje se treba pridržavati sve vrijeme. Mogu se uzeti i lijekovi protiv bolova za olakšavanje simptoma.

Šta pomaže

Nakon postavljanja dijagnoze ljekar će propisati terapiju antibioticima i očistiti ušni kanal. Ako je infekcija već uznapredovala, u uho se može postaviti vaticu natopljenu otopinom antibiotika. Bakterijske upale vanjskog uha uspješno se liječe primjenom antibiotika. Tokom terapije nemojte koristiti slušalice ili plivati.

Prevencija

* Održavajte uši suhima i čistima

* Nemojte plivati u onečišćenim bazenima ili morima

* Zaštitite uši dok nanosite šampone, lakove i boje za kosu i slične proizvode

Ako se plivačko uho tretira pravovremeno odgovarajućim lijekovima, obično ne ostavlja dugotrajne posljedice. U protivnom slučaju, mogu se razviti neke komplikacije koje mogu voditi i do gubitka sluha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.